Opozitia nu a reusit sa ridice punctul de pensie la 45 la suta.
Senatorii au reusit aseara contra-performanta de a adopta Legea pensiilor fara a fi supusa la vot, deoarece cvorumul necesar este de 69 de senatori, iar in sala au fost prezenti doar 62, si asta dupa ce au dezbatut 5 ore pe marginea ei. Adoptarea tacita a legii inseamna ca nici unul din amendamentele adoptate in sedintele de plen anterioare sau in comisii, precum scaderea varstei de pensionare a militarilor, nu mai sunt valabile, legea fiind trimisa catre Camera Deputatilor, care este decizionala, strict in forma in care a fost elaborata de Guvern.
Aceasta adoptare a survenit dupa ce senatorii opozitiei nu au reusit sa impuna in plen adoptarea amendamentului care viza majorarea punctului de pensie de la 39 la suta la 45 la suta din salariul mediu brut.
Contactat pentru a-si exprima opinia fata de toata tevatura existenta in Parlament, senatorul Gheorghe Pop este de parere ca: „Guvernul trebuie sa-si angajeze alt Guvern, adica sa externalizeze serviciile de guvernare unor firme acolite. Acele firme, la randul lor, sa dea in subantrepriza altor firme prietene si tot asa pana cand, stransi cu usa termenului de finalizare, va fi angajata o mana de specialisti. Specialistii, dupa cum este normal, se vor apleca asupra calculelor necesare iesirii din nebuloasa lenei si prostiei – a necunoasterii si dupa regula de acum devenita cutuma, vor fi platiti prost sau in transe sau deloc. „In ceea ce priveste adoptarea Legii pensiilor, senatorul salajean declara: „punctul meu de vedere il cunoasteti, iar ca reactie a parlamentarilor PSD anuntam pregatirea motiunii de cenzura, a carei semnatar voi fi si eu.”Din partea puterii, deputatul pedelist Lucian Bode afirma ca: „Aceasta adoptare tacita este rezultatul abordarii in mod „serios” a Legii pensiilor de catre senatorii PSD. Asteptam forma finala a acestui proiect de lege, imbunatatit cu amendamentele deputatilor, deoarece in acest moment, doar punctul de pensie desparte opozitia de putere, si ei trebuie sa inteleaga ca Romania nu poate sustine in momentul de fata punctul pensie de 45 la suta din salariul mediu brut pe economie. Voi sustine si voi vota Legea pensiilor, in momentul in care va ajunge la Camera Deputatilor, tinand cont in primul rand de posibilitatile reale pe care Romania le are in momentul de fata”.
Principalele controverse
Principalele amendamente ale opozitiei, respinse de catre cei aflati la putere, au cerut ca punctul de pensie sa fie de 45 la suta din salariul mediu brut pe economie, de asemenea varsta de pensionare era diminuata pentru barbati si femei la 64 de ani, spre deosebire de 65 de ani, asa cum propune textul initial al proiectului de lege si sa se diminueze stagiul minim cotizare de la 15 la 10 ani.