Seful statului, presedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie si presedintii celor doua Camere ale Parlamentului vor avea cel mai mare salariu in sistemul bugetar in anii urmatori, cel mai mare dintre aceste salarii urmand sa fie blocat pana cand celelalte trei vor ajunge la acelasi nivel. Secretarul de stat in Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale (MMFPS), Valentin Mocanu, a declarat, joi, dupa finalizarea intalnirii grupului de lucru, ca s-au facut pasi importanti, reusindu-se definitivarea modului in care va arata grila de salarizare in sistemul bugetar. El a mai spus ca, pana saptamana viitoare, in functie de propunerile ministerelor, grila de salarizare „va fi populata cu toate functiile din sistem”.
Mocanu a precizat ca functia primului ministru va fi inclusa intre nivelul maxim si 15 in grila. Valentin Mocanu a adaugat ca in intalnirea de joi s-a discutat si despre coeficientii de ierarhizare pentru cele trei niveluri de salarizare stabilite in grila. El a precizat ca, deocamdata, a existat doar o singura propunere in acest sens, care prevede ca nivelul de jos ar trebui sa aiba coeficientul de la 3 la 5, iar nivelul maxim de la 8 la 11. Pana saptamana urmatoare vor mai fi facute insa alte propuneri in acest sens, urmand ca in discutia viitoare sa fie stabilit si acest lucru.
Secretarul de stat din Ministerul Muncii a declarat ca incearca prin deciziile luate sa nu fie aplatizata foarte mult zona de mijloc, astfel incat sa nu existe o egalizare a salariilor. De asemenea, in urma unei propuneri venite din partea Ministerului Educatiei, Cercetarii si Inovarii, grupul de lucru a mai stabilit ca profesorul grad I cu vechime de la 6 pana la 10 ani sa fie inlocuit cu profesorul grad II.