Locuitorii din satele Recea și Vârșolț sunt pregătiți să găzduiască în casele lor refugiați ucrainieni.

Primarul comunei Vârșolț, Lajos Breda, l-a contactat pe omologul său din comuna ucraineană Gatt – comună înfrățită cu Vârșolțul, situată la aproximativ 70 de kilometri de Vama Halmeu, pentru a-i oferi sprijin în cazul în care populația de acolo are nevoie de cazare, hrană, haine.

”Noi am înțeles că va fi nevoie să sărim în ajutor înainte să ne ceară cineva. Am vorbit cu localnicii de aici și deja sunt familii care pot găzdui 40-50 de persoane, în satele Recea și Vârșolț. L-am sunat pe primarul comunei Gatt, cu care suntem înfrățiți. Mi-a spus că deocamdată nu este cazul, că luptele se duc la o distanță de 100 de kilometri de ei. Însă a apreciat oferta și va informa populația de acolo. Mă doare sufletul când văd ce e acolo, mă uit la nepoata mea de 4 ani și nu-mi doresc să treacă prin așa ceva. Este cutremurător prin ce trec familiile din Ucraina. Eu știu ce înseamnă gloanțele, am fost militar de carieră, sper și mă rog să înceteze acest război”, a declarat  Breda Lajos pentru Graiul Sălajului.

Edilul din Vârșolț spune că a convocat o ședință la Primărie vineri dimineață. Tot personalul din administrația locală este gata să pună mână de la mână pentru a asigura hrana, să gătească și să asigure toate cele necesare refugiaților.

În cazul în care numărul refugiaților va fi mai mare, Primăria Vârșolț va pune la dispoziție și clădirea școlii din Recea, dotată cu baie și încălzire.

”Trebuie, în aceste situații să ajutăm și să fim uniți. În curând, Maramureșul și județele de graniță nu vor mai putea caza. Am aflat că deja sunt pline pensiunile în județul vecin și sigur vor fi direcționați și spre noi. Nu ne-a cerut nimeni deocamdată, dar noi ne pregătim. Defectul profesional mă determină să procedez așa”, a explicat Breda decizia luată.

Acesta mai semnalează o problemă. Faptul că primarul nu poate porni sistemul de alarmă locală fără acordul Serviciului de Gospodărire a Apei (SGA). Până se dau acordurile, poate fi târziu. Problema a fost ridicată și la nivel de Prefectură și se așteaptă o decizie.

”La noi, alarma este lângă lac. Avem un obiectiv strategic aici, lacul de acumulare din care se aprovizionează cu apă mii de oameni. Eu sunt cel mai aproape de alarmă, dar nu o pot porni să atenționez populația. Pentru ce au mai pus alarma? Sau când au fost simulările pentru situații de forță majoră am putut? Adică sunt șeful Comitetului Local pentru Situații de Urgență și nu pot acționa fără acordul SGA și ISU. În aceeași situație sunt toți primarii. Având în vedere situația de la granița de Nord, trebuie să primim urgent acest acord. Am discutat și cu domnul Prefect și sper să primim acordul pentru a acționa la nevoie”, spune îngrijorat Breda, declarându-se responsabil de viața locuitorilor comunei.