Zălăuanii au obţinut prelungirea cu două luni a perioadei de incheiere a noilor contracte cu Compania de Apă, timp suficient pentru a se mobiliza impotriva furnizorului de servicii.
După ce săptămana trecută mai multe blocuri din cartierul zălăuan Dumbrava Nord au rămas fără apă potabilă, redacţia „Graiul Sălajului” a solicitat un răspuns oficial, referitor la legalitatea procedurii incheierii noilor contracte cu furnizorul serviciului, preşedintelui Consiliului Judeţean Cluj, Alin Tişe, in condiţiile in care administraţia publică locală clujeană este acţionar majoritar al Asociaţiei Regionale pentru Dezvoltarea Infrastructurii in Bazinul Hidrografic Someş-Tisa, avand un important cuvant in ce priveşte acţiunile Companiei de Apă Someş SA, Regionala Cluj. Doar că, purtătorul de cuvant al preşedintelui CJ Cluj, Victor Popa, ne-a spus că intrebările solicitate sunt de competenţa CASSA Cluj. Prin urmare, răspunsul ofiţerului de relaţii publice al CASSA nu a făcut decat să susţină prin extrase de lege faptul că proprietarii de apartamente nu pot fi consideraţi clienţi ai furnizorului de servicii şi că vechile contracte au fost reziliate, iar sistarea apei s-a făcut legal in cazul, consumatorilor „clandestini” care erau racordaţi la apă fără contract. CASSA susţine că, potrivit legii „categoriile de utilizatori pot fi agenţi economici, instituţii publice persoane fizice (adică case private, nota Companiei) sau asociaţii de locatari/proprietari”. De unde noi deducem faptul că aceeaşi Companie de Apă Someş a incheiat pană acum contracte ilegale cu clienţi – proprietari de apartamente pe care, tot compania ii numeşte consumatori clandestini, care fură apă fără contract de prestări servicii.
Blocurile care au rămas fără apă – consumatori „clandestini ocazionali”
Cat priveşte opinia instituţiilor publice abilitate in domeniul sănătăţii publice, Compania de apă spune că articolul de lege care prevede obligativitatea furnizorului de a asigura serviciul de apă la calitate corespunzătoare nu ii priveşte. „Articolul nu poate fi aplicat sistării apei la utilizatori clandestini ocazionali, chiar dacă sunt scări de bloc. Ar insemna ca oricine se poate lega clandestin la reţeaua de apă fără să aibă contract şi fără să plătească, iar CASSA nu ar avea dreptul să sisteze serviciul?”, se intreabă oficialul CASSA. Precizăm că acei consumatori „clandestini ocazionali” sunt proprietari de locuinţe in blocuri construite cu zeci de ani in urmă, cu autorizaţie de construcţie, care au contracte de furnizare a serviciului in baza de date a sucursalei CASSA Zalău şi care şi-au plătit consumul şi care au dreptul de a fi racordaţi la utilităţi, in mod individual, aşa cum este in cazul furnizorului de gaz metan şi a celui de electricitate, dar observăm că o companie de talia Companiei de Apă Someş, cu compartiment juridic, poate face astfel de asocieri…
Asociaţiile de proprietari nu pot fi recuperatori
Pentru a face lumină in acest caz, am contactat mai mulţi preşedinţi de asociaţii de proprietari care ne-au spus că vor acţiona pe toate căile legale posibile procedura CASSA prin care li se atribuie obligaţia de a incheia contracte cu furnizorul serviciilor de apă şi canalizare, in condiţiile in care legea asociaţiilor de proprietari spune că administratorul are obligaţia de a incheia contracte pentru intreţinerea blocurilor şi nu pentru plata utilităţilor. „Noi suntem asociaţii de proprietari şi nu de chiriaşi, cum erau in perioada comunistă. Noi cand ne-am infiinţat asociaţii am făcut-o pentru anveloparea blocurilor, iar in acordul de asociere a asociaţiei de proprietari e specificat faptul că proprietarii de apartamente au contracte individuale cu furnizorii de utilităţi. In lege scrie clar faptul că noi putem fi intermediari intre locatari şi furnizorul de servicii, in baza unor contracte de prestări servicii, insă nu putem recupera creanţe ale proprietarilor. Pentru debite, furnizorul serviciului va acţiona pentru recuperarea creanţelor, scrie in lege”, ne-a declarat preşedintele asociaţiei de propritari a blocului D1. Totodată, preşedintele asociaţiei spune că nu poate semna nici un act in numele asociaţiei fără acordul tuturor proprietarilor, ori proprietarii nu doresc să plătească in locul vecinilor. La această nelămurire, CASSA Cluj ne-a răspuns că recuperarea sumelor aferente consumului de apă de la toţi locatarii „este o problemă internă de convieţuire in comun a acestor condominii”, se arată in comunicatul Companiei de Apă.
Proprietarii se revoltă
Şase asociaţii de locatari şi alte 18 reprezentanţi legali ai locatarilor de blocuri sunt decişi să acţioneze in instanţă Compania de Apă Someş care vrea să-i oblige să facă muncă neplătită in folosul furnizorului, fără a putea justifica cu chitanţe banii incasaţi de la proprietari şi fără a avea parghii juridice pentru recuperarea debitelor. „Speculanţii rad. Vor merge treburile 2-3 luni, iar apoi pot fugi cu banii pentru că nu-i ia nimeni la răspundere. Răuplatnicii cum vor fi traşi la răspundere pentru ceva ce nu e pe numele lor?”, se intreabă preşedintele asociaţiei de proprietari din blocul D1.
Se tulbură apele la Compania de Apă Someş
Articole
Postul Sfintei Marii
”Dacă lumea ar posti, nu s-ar mai face arme, n-ar mai fi războaie, tribunale și închisori. Postul i-ar ajuta pe toți să se înfrâneze, nu numai de la mâncare, ci să izgonească iubirea de arginți, lăcomia și orice vicleșug.” (Sfântul Vasile cel Mare) Dragi cititori, a început postul Adormirii Maicii Domnului, cunoscut în popor și sub denumirea de postul Sfintei Marii. Acesta durează două săptămâni și se încheie în data de 14 august, înainte de marea sărbătoare…
Mai mult...Solidaritatea
Ziua bună, dragi cititori! Într-o veche istorisire, doi soldați traversau, noaptea, o pădure înzăpezită. Atacați de o haită de lupi, ei s-au așezat spate în spate și s-au apărat reciproc. Astfel, fiecare a avut o perspectivă diferită asupra pericolului, dar, alegând să rămână împreună și să conlucreze, și-au putut salva viețile. Ce anume i-a salvat pe cei doi? Răspunsul este simplu și vădit: solidaritatea. Dacă aruncăm o privire pe rețelele de socializare la ecourile unor știri, dacă…
Mai mult...