Pensionarea la 57 de ani a personalului de pe ambulanță și de la UPU se suspendă până în 2022. O Ordonanță de Urgență recent adoptată suspendă reglementările din Legea 5/2021 privind statutul personalului profesionist operativ de intervenție din cadrul serviciilor civile, care asigură asistența publică medicală de urgență și prim ajutor calificat. Legea a cărei aplicare a fost sistată obligă personalul care lucrează în serviciile de ambulanță și în unitățile de primiri urgențe să se pensioneze la 57 de ani. Asta ar fi adus, anul acesta, un deficit de personal de aproape 20 la sută în sistemul medical, spune Raed Arafat.
“Legea permite ca persoana care a ajuns la 57 de ani, după pensionarea ei sau înaintea pensionării de fapt, să solicite anual șefului secției sau serviciului unde lucrează prelungirea cu câte un an a activității sale în cadrul serviciului respectiv, cu condiția de a fi consultat de un medic de medicina muncii și să fie de acord șeful unității. Am făcut o analiză de impact și am început să vedem ce va însemna treaba asta pentru noi imediat și în următorii 3 ani. Imediat, ar intra cam 18% din medicii serviciilor de ambulanță și 17-18% din medicii unităților de primiri urgențe și SMURD în categoria personalului pensionar la 57 de ani și care va trebui, dacă dorește, să ceară prelungirea”, a explicat Raed Arafat.
Calculele efectuate pentru următorii trei ani arată că deficitul de personal se va adânci semnificativ și ar putea pune în pericol buna funcționare a unităților medicale.
“Ar fi 31% dintre medicii pensionari, 12% dintre asistenții medicali pensionari în următorii trei ani, 45% dintre ambulanțieri ar ajunge la vârsta pensiei, aproape 10% din șoferi pe autospeciale care nu au curs de ambulanțier la vârsta pensiei și 34% din operatorii registratori de urgență la vârsta pensiei. Toți dacă vor să rămână, vor trebui să ceară an de an păstrarea lor până la vârsta în care se permite să rămână mai departe. La acest moment avem oameni care au cerut păstrarea lor și după 65 de ani, așa că la 57 de ani, dacă anual vrei să rămâi, înseamnă că anual vei merge printr-un parcurs care o să te supună presiunilor în tot cursul anului, că nu e sigur dacă rămâi sau nu, mai ales că salariile personalului medical au crescut numai recent, ce înseamnă că pensiile personalului respectiv nu sunt pensii mari, sunt pensii mici. Ei nu au pensii de niciun fel: nici pensii militare, nici pensii speciale. Asta înseamnă că acest personal se va trezi după ce are salariu de 10.000, 12.000, 15.000 de lei la o pensie probabil de câteva mii de lei, 3.000 de lei, 4.000 de lei, ce înseamnă că mulți poate vor opta să rămână sau vor merge în alte sectoare să lucreze, dar impactând sectorul public de urgență. Asta este doar o problemă. Mai avem alte probleme, la concedii. În lege, pe lângă concediile pe care le au până acum personalul – și sunt 20 și 24 de zile concediu de odihnă la care se adaugă o zi la cinci ani vechime și încă opt zile conform contractului colectiv de muncă, s-au mai adăugat 10 zile. Ce înseamnă asta? Asta înseamnă că un medic primar, după calculele efectuate de noi, ar avea 52 de zile de concediu de odihnă, adică ar lipsi în total, dacă vrem să luăm și weekendurile și tot, în jur la 10 săptămâni din 52 de săptămâni. Nu avem nicio problemă, dar nu avem cu cine să-i înlocuim, ce înseamnă că personalul care lipsește trebuie înlocuit tot de personalul insuficient care rămâne la lucru și dacă mai pierdem prin pensie o parte din personal, prin pensia timpurie, la 57 de ani, înseamnă că s-ar putea chiar să avem momente în care să nu avem destul personal medical sau să nu avem deloc care să asigure asistența de urgență. (…) Dacă mai venim și agravăm această situație prin pensionarea timpurie a personalului, fără să avem un plan de unde aducem personal, cum aducem personal și personalul clar, nu crește pe pomi, trebuie instruit, trebuie pregătit, trebuie să capete experienţă. Gândiţi-vă că personalul medical la 57 de ani e personal cu experienţă foarte, foarte bună şi exact pe acesta îl pierdem, când noi am putea să îl folosim – nu neapărat în linia de front, dacă nu poate – dar poate fi folosit la instruire, poate fi folosit la coordonare, poate fi folosit în dispecerate, poate fi folosit în centrele de formare, în loc să-l pensionăm la 57 de ani şi să îl punem din an în an să ceară prelungire”, a afirmat Raed Arafat într-o declarație de presă făcută la Guvern.
Și mai avem o problemă. În acest moment nu există standarde clare, unitare, pentru medicii din medicina muncii din țară, astfel că deciziile privind posibilitatea de a continua sau de a nu continua activitatea vor fi cât se poate de subiective.
“Înseamnă că s-ar putea să avem decizii destul de diferențiate în ţară din punct de vedere al medicului care va stabili dacă persoana poate sau nu poate să continue activitatea. Lăsând asta la o parte, persoana este, vrând sau nevrând, la cheremul șefului. Vrea să o țină, o ţine, nu vrea să o țină, poate să nu o țină”, a mărturisit secretarul de stat.
Raed Arafat spune că s-a optat pentru suspendarea întregii Legi 5/2021, nu doar a articolelor cu privire la vârsta de pensionare, pentru că sunt numeroase aspecte care trebuie foarte bine lămurite.
“Eu, ca anestezist, o spun și ca medic care a lucrat pe teren, recunosc clar că pe teren și în UPU munca este foarte dificilă. Dar nu pot să vin să spun că un anestezist reanimator care-și face treaba pe secțiile de Terapie Intensivă nu are și el sau ea o muncă foarte dificilă sau un chirurg care stă la sala de operație și operează continuu 12 ore un pacient că nu are o muncă dificilă. Și atunci va fi foarte greu să venim să diferențiem și să spunem <ăla are muncă dificilă și trebuie să plece la 57 de ani și celălalt mai poate rămâne până la 65, iar celălalt până la 70>. Deci nu merge, trebuie o soluție aici și cred că soluția suspendării aplicării, acum când nu există un impact al ei, este foarte bine până venim cu o soluție. Din cauza asta suspendarea este până la sfârșitul anului viitor și nu este doar pe o lună pentru că trebuie discutat la nivelul Parlamentului foarte serios acest aspect. Și încă o dată, are aspecte pozitive legea respectivă, nu pot să neg acest lucru. Dar noi ne uităm și la impact și datoria noastră este să ne asigurăm că sectorul de urgență continuă să funcționeze”, a conchis secretarul de stat.
Cei cu pensii speciale se pensionează pe la 45 de ani și apoi se reangajază, evident, la stat. Acesta este statul român, putred și corupt dar, bine înfipt și susținut de baionetele americane !
Baionetele pesediste, nu cele americane sustin pensiile speciale. Asa ai vrut sa zici “Iata democratia”?
Este clar, d-le, nu vrei sa-mi lasi niciun mesaj, asa-i omule?
Toata stima pentru personalul de la ambulanta, insa in cazul personalului de la urgenta, pas! Ce folos daca ambulanta ajunge in timp util la o urgenta medicala, daca odata ajuns la UPU pacientul asteapta 5-10 ore pana este internat. Efectiv, se moare cu zile la UPU la Spitalul Judetean Zalau!