Vor conta notele de la evaluarea nationala, portofoliul educational si, eventual, nota de la examenul organizat de liceu.
La finalizarea gimnaziului, elevii vor avea de sustinut o proba de competente in utilizarea calculatorului si doua probe scrise, prin care vor fi verificate cunostintele de la aproape toate disciplinele studiate la clasa – una dintre probe va testa cunostintele in domeniile umaniste, iar cea de-a doua in domeniile stiintei (matematica, chimie, fizica, biologie, geografie). Sunt cateva dintre modicarile propuse de viitoarea Lege a inva-tamantului, anuntate de ministrul Educatiei, Daniel Funeriu. O alta noutate, intens mediatizata in ultima perioada, este introducerea portofoliului educational al elevului, care, dupa cum a explicat ministrul, va intra in functiune chiar din aceasta toamna. El va cuprinde la fiecare disciplina nota elevului, o remarca scrisa a profesorului despre elevul respectiv si o serie de elemente de evaluare standardizata – cantitatea de informatii detinuta de elev, cum stie sa foloseasca aceste informatii, cum se exprima atunci cand foloseste aceste informatii. Evaluarea de la sfarsitul gimnaziului si portofoliul educational vor conta in proportie de 70 la suta in media de admitere. Pentru diferenta de 30 de procente, liceele vor avea libertatea de a organiza examen de admitere, care va fi conceput in functie de specificul fiecarui liceu in parte.
Ultima schimbare a admiterii in liceu dateaza doar de cateva luni si consta in inlocuirea tezelor cu subiect unic cu o singura evaluare nationala, la limba romana si la matematica (si la limba materna daca este cazul) in semestrul al II-lea din clasa a VIII-a. Prima – si foarte probabil si ultima – evaluare sub aceasta forma va avea loc anul acesta, la inceputul lunii mai.