Pe strada Sfanta Vineri din Zalău s-au plantat indicatoare cu „Oprirea interzisă” şi au fost luate pe sus maşinile. Şoferii sunt nemulţumiţi că le-a fost ridicată maşina fără a fi anunţaţi că locul de parcare a devenit neregulamentar peste noapte.
Mai mulţi cetăţeni, locuitori pe strada Sfanta Vineri din Zalău, ne-au contactat ieri nemulţumiţi că firma care se ocupă de ridicarea maşinilor oprite sau staţio-nate neregulamentar le-a luat autovehiculele fără a-i inştiinţa in prealabil că locul unde işi parcau maşina pană ieri a devenit peste noapte neregulamentar. In plus, oamenii se plang că locuitorii din trei blocuri trebuie să se „bată” pe 15 locuri de parcare. „In urmă cu două săptămani, mi-am parcat maşina langă bloc pentru că nu era niciun semn rutier care să nu-mi permită acest lucru. Intre timp s-a montat indicatorul «Oprirea interzisă», dar pentru că nu am mai folosit maşina o perioadă nu am ştiut de el. La o săptămană după, m-am trezit cu maşina ridicată de pe locul pe care am parcat-o regulamentar”, ne-a declarat Andrei P., locatar al blocului A11 de pe strada Sfanta Vineri. Trebuie să recunoaştem că e o scenă demnă de filmele cu Mr. Bean. Cineva iţi ia maşina din parcare şi lasă in loc semnul „Oprirea interzisă”. Zălăuanul ne-a mai povestit şi o intamplare tragi-comică. „O doamnă a parcat maşina in faţa blocului A11 şi a plecat cu fetiţa bolnavă la cabinetele medicale de vizavi. Pană a intrat la medic, au fost ăştia cu ridicările de maşini, iar femeia a trebuit să ducă fetiţa de urgenţă la spital cu un taxi”, spune Andrei P.
Ridicarea maşinii l-a costat 365 de lei
Tarifele pentru activităţile de ridicare, transport, depozitare şi pază autovehicule şi/sau remorci sunt stabilite prin hotărarea 59 din 2009 pentru modificarea Regulamentului privind activitatea de ridicare, transport, depozitare, pază şi eliberare a autovehiculelor şi/sau remorcilor staţionate neregulamentar pe domeniul public al municipiului Zalău. Astfel, tariful de ridicare şi transport autovehicul este in cuantum de 200 de lei. Pe langă acest tarif se adaugă şi taxa de depozitare a autovehicului care este de 10 lei pe oră, fără TVA. „Pe langă cei 245 de lei plătiţi cu ridicatul maşinii, am mai achitat 120 de lei amenda poliţiei. Dar stau şi mă intreb, de ce se plăteşte 10 lei pe oră pentru depozitare, cand cea mai modernă parcare privată percepe 5 lei pe oră?”, a conchis zălăuanul.
Aurel Bican: „Puteau să-i şi avertizeze inainte”
Potrivit inginerului Aurel Bican, şeful Serviciului de semnalizare rutieră din cadrul ADP, „montarea semnalizării in zona Sfanta Vineri s-a făcut cu acordul poliţiei rutiere şi legislaţia nu prevede să se anunţe astfel de modificări”. „Totuşi, dacă cei de la ridicări constatau că trei zile la rand maşina stă acolo, puteau să-i lase pe parbriz un avertisment că s-a schimbat semnalizarea rutieră, insă conducătorii auto au obligaţia să studieze indicatoarele de circulaţie şi nimeni nu poate şti dacă eşti riveran sau nu”, este de părere Bican. Nemulţumirile oamenilor se concretizează intr-un total de 23 de procese intentate Primăriei Zalău, din care nouă au fost caştigate definitiv de municipalitate, un proces a fost pierdut, iar 13 procese sunt pe rolul instanţelor, potrivit biroului de presă al primăriei.