Ioan Culcer a readus la adevarata ei valoare pasunea din Criseni dupa ce, aproape 20 de ani, aceasta a fost o adevarata „jungla” de spini.
TRUDA MANUALA NU DADEA ROADE
A scazut numarul animalelor si in Criseni, ca pretutindeni, a scazut si pasunile au fost napadite de spini si tufisuri. Bovinele si oile cate mai exista in sat se intorceau de la pascut cu ugerul zgaraiat, cu mare parte din lana zdrentuita. Pasunea situata in locul numit Dealul Herecleanului se intinde pe o suprafata de 112 hectare. De aici isi asigura hrana 42 de vaci si peste trei sute de oi. Aceasta suprafata ar putea gazdui pentru stabulatie un numar dublu de animale. Asa cum arata acum. Intorcandu-ne putin in timp nu putem sa nu constatam cu amaraciune ca cele 112 hectare de pasune nu au fost curatate si fertilizate de aproape doua decenii. Detinatorii de animale din Criseni incercau in fiecare primavara cu topoare si furci sa se mai debaraseze de spini si maracini, dar truda lor semana cu cea a lui Sisif. In locul spinilor taiati azi, peste o saptamana sau doua cresteau vlastarele lor si pana-n toamna iar era napadita iarba de rugi, porumbari si paducei.

CU BANI DE LA APIA
Pentru o mai judicioasa si rodnica activitate, detinatorii de animale din Criseni s-au constituit in Asociatia crescatorilor de animale al carei presedinte a fost ales unul dintre gospodarii de frunte ai asezarii si anume Ioan Colcer. Totodata, Ioan Colcer este si imputernicitul Primariei din Criseni care raspunde de buna gospodarire si paza pasunilor de pe raza comunei. Asta a fost in toamna trecuta. Primul gand al lui Colcer a fost sa „desteleneasca” pasunea de pe Dealul Herecleanului, care devenise de-a lungul timpului o intindere de tufarisuri. Agentia de Plati si Interventii pentru Agricultura acorda subventii pentru intretinerea pasunilor, iar aceste subventii revin de drept utilizatorilor, in contextul de fata Asociatiei Crescatorilor de Animale din Criseni. Doi ani la rand, de aceste subventii a beneficiat primaria. Pentru anul 2009, Asociatia crescatorilor de animale a depus cerere la APIA si a primit avansul de 70 la suta, in suma de 237 de milioane de lei vechi, drept sprijin pe suprafata pentru pasune.

LUPTA CU „JUNGLA” DE SPINI
Avand banii si vazand ca asa nu se mai poate, adica pasunea se prapadeste, Ioan Colcer a luat initiativa de a investi sprijinul pentru redresarea ei. Degeaba a incercat cu vreo 20 de oameni din sat sa iertuiasca locul, a fost o munca fara spor si cu rezultate sub asteptari. Asa ca a investit in trei cositoare mecanice de mare putere. Spun de mare putere, pentru ca spini de grosimea mainii cad sub discul cositoarei ca holda sub secera.Fiecare a costat 38 de milioane de lei vechi. Un alt utilaj, in valoare de 20 de milioane de lei a fost achizitionat pentru imprastierea musuroaielor de pe suprafata de pascut. Cu astfel de scule de inalt randament, la inceputul lunii aprilie a demarat actiunea impotriva balariilor de pe pasunea din Coastea Herecleanului. Este o lupta istovitoare. Spinul nu se lasa, omul nu se lasa. Insa de fiecare data cel din urma invinge.

IARBA GRASA DIN BELSUG
Am strabtut ieri cativa kilometri, insotit de Ioan Colcear peste cele 50 de hectare curatate deja. Iarba este grasa si trece mult peste glezne. Au ajutat-o sa creasca si cei 20 de saci de ingrasaminte chimice si amendamente, care au fost imprastiate la inceputul primaverii. Au ce paste vacile, acum la iesirea in pasune. Zona va fi parcelata atat pentru bovine cat si pentru ovine. La poala dealului zgomotul cositoarelor mecanice sfredeleste vazduhul. Patru oameni se lupta cu maracinii. Ii taie, ii strang in gramezi si-n toamna ii vor transforma in cenusa. Sunt platiti cu 400.000 de lei pe zi fiecare. Pe la mijlocul verii, cand toate cele 112 hectare de pasune vor fi curatate de spini, detinatorilor de animale din Criseni le va fi dat sa vada ce n-au vazut de 20 de ani. Locul „junglei” va fi luat de iarba verde si grasa, o adevarata mana pentru cornutele satului.