Noua lege a achiziţiilor publice, carea duce o serie de modificări în privința contractelor cu statul, ar putea fi aprobată chiar în şedinţa de Guvern de miercuri.
Deși proiectul a fost elaborat pentru a pune mai ușor lucrurile în mișcare în domeniul infrastructurii rutiere, fiind inițiat chiar de Ministerul Transporturilor, acesta nu se limitează doar la acest sector, lăsând să se înțeleagă că se va aplica pentru toate contractele de achiziții publice în baza Legii 98/2016.
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, spune că, prin noua lege, birocraţia va fi redusă semnificativ.
“În domeniul infrastructurii de transport statul român are nevoie de o reașezare a cadrului legislativ. Am lucrat cu colegii din Ministerul Transporturilor la un pachet de modernizare a legislației în domeniul achizițiilor publice pe care l-am prezentat atât în coaliție, premierului Ciucă și președintelui Iohannis. Imi doresc ca miercuri să aprobăm în Guvern aceste modificări absolut necesare pentru dezvoltarea infrastructurii rutiere din România. La ora actuală 80 la sută din timpul alocat unui proiect este consumat de birocrație. Dacă reziliezi un contract este nevoie de aproximativ doi ani pentru a relua proiectul. Ce se va schimba în legislație? Actualizarea prețurilor se va face din 6 în 6 luni. Beneficiarii contractelor (CNAIR, CFR) vor putea să plătească direct subcontractorii și furnizorii. În cazul rezilierii, un alt constructor va putea să preia contractul. Dacă lucrările nu avansează, constructorii vor fi notificați doar de 3 ori, înainte de reziliere, după care se poate intra în procedură de licitație fără publicare. Obligația ca din 3 în 3 luni să fie emis un certificat de bună purtare”, explică ministrul pe pagina sa de Facebook.
Fără claim-uri, prețuri nejustificat de mici, constructori neserioși sau timp pierdut cu documentații
În faza de licitație a contractelor, se va stabili un singur termen limită pentru răspunsul către ofertanți, privind documentele justificative. Ofertele nejustificat de mici, care duc la blocarea proiectelor din cauză că antreprenorii nu mai au bani suficienți pentru a finaliza contractele, se vor elimina. Va fi stabilit un prag de 80% pentru oferte. Sub acest prag, ofertele vor fi considerate neobișnuit de scăzute și vor fi supuse unei noi analize. Dacă se constată că prețurile consemnate sunt sub valoarea de piață, ofertele vor fi respinse.
Pentru a evita blocarea contractelor în faza de implementare, din cauza creșterii prețurilor, se introduce obligația ajustării prețurilor pentru contractele cu o durată mai mare de 6 luni, în funcție de evoluția prețurilor din piață.
Și contestațiile nejustificate, care blochează adesesa lucrările, vor fi eliminate prin simplul fapt că autoritatea va reține obligatoriu cauțiunile firmelor care pierd contestațiile.
De asemenea, antreprenorii neserioși, care după semnarea contractelor nu se mobilizează și nu respectă termenele asumate, vor fi înlocuiți cu un nou contractant, fără a mai fi licitat din nou întregul contract.
Pentru a scăpa de termenele exagerat de lungi, se vor emite certificate intermediare privind stadiul de excecuție, din 90 în 90 de zile, iar antreprenorul notificat negativ cu aceste certificate intermediare nu va mai putea câștiga licitații dacă participă în perioada în care are deja în derulare un contract pe care întârzie să îl execute.
Vestitele “claim-uri” depuse chiar la începutul contractelor vor fi și ele eliminate, în bună măsură, prin introducerea de ordine de începere separate pentru faza de proiectare și pentru faza de execuție a lucrării. Antreprenorul nu va mai putea pretinde cheltuieli suplimentare pe motiv că și-a mobilizat inutil resursele.
Pentru a nu pierde timp inutil cu birocrația în ceea ce privește exproprierea, terenurile din proprietatea autorităților locale se for transfera de drept în cea a autorității contractante care derulează proiectul. Se impune un termen de 15 zile calendaristice de la depunerea solicitării pentru analizarea documentației necesare eliberării certificatelor și avizelor. Dacă instituțiile emitente au observații, pot emite doar o singură dată certificate, avize sau autorizații condiționate. Autoritățile în cauză sunt obligate să emită autorizațiile în termen de 5 zile după ce beneficiarul îndeplinește condițiile, în caz contrar considerându-se că documentele respective au fost emise tacit.
sa modifice sa poate da tepe mirel parasitul cu drumurile