Primarii salajeni sunt revoltati, ameninta ca ies din asociatia Ecodes si spun ca nu sunt dispusi sa împovareze populatia
Mai multi primari din Salaj preocupati de ce li se întâmpla oamenilor din comunitatile pe care le pastoresc s-au întâlnit ieri cu firmele de pe piata colectarii deseurilor din judet sa dezbata o situatie scandaloasa ivita în contextul în care Salajul are mai nou o groapa unica de gunoi, la Dobrin, unde va trebui sa ajunga toate deseurile din judet.
Problema e ca, dintr-o data, ne trezim ca vechii operatori de salubritate din judet trebuie sa faca loc altuia, care vine cu preturi umflate bine, bani pe care îi vor plati salajenii toti.
Marele proiect cu finantare europeana intitulat „Managementul integrat al deseurilor”, altfel spus groapa de gunoi unica de la Dobrin, parea o solutie salvatoare pentru Salaj. O deponie moderna si mult mai sigura decât celelalte gropi de gunoi pe care le avea judetul. Consiliul Judetean s-a ocupat de proiect si primarii salajeni s-au bucurat si ei. S-au înscris voiosi în Ecodes, asociatia constituita împreuna cu Consiliul Judetean, pentru a face treaba buna cu deseurile Salajului. S-a facut groapa unica de gunoi si s-a ajuns la cine si cum face colectarea si transportul deseurilor în noul sistem integrat de management al gunoiului. S-a facut licitatie, a câstigat un operator de salubritate, care dupa licitatie a venit însa cu alte preturi.
N-au trecut decât câteva zile de când mai multi primari, vazând grozavia, au început scandalul, au amenintat ca parasesc Ecodes si spun ca nu sunt duspusi sa-si bata joc de oameni si sa le ceara pentru colectarea gunoiului cât nu face.
La întâlnirea-dezbatere de ieri, primarii au întors lucrurile pe toate partile cu reprezentantii firmelor de salubritate care opereaza în Salaj. Au fost prezenti patronul firmei AVE, Marc Zweig, al firmei Salubris din Simleu Silvaniei, Suci Ioan, al firmei Comfrig, Gheorghe Stanciu, si al firmei de salubrizare locala Crasna Serv.
Desi au fost invitati si reprezentanti ai asociatiei Ecodes din partea Consiliului Judetean, în persoana Catita Crihan, acestia au refuzat sa se prezinte si sa dialogheze cu primarii si cu operatorii de salubrizare, ceea ce i-a nemultumit profund pe edili. Si s-a mai remarcat si lipsa primrilor „prea prieteni” cu Consiliul Judetean.
Povestea preturilor umflate
Marc Zweig a facut o scurta trecere în revista a momentelor care au dus la aceasta situatie dezastruoasa pentru primarii si, implicit, pentru populatie.
El spune ca la prima licitatie a participat doar o singura firma – Bratner -, care a câstigat licitatia cu 58 de lei pentru tona de deseuri colectate. Acum, dupa licitatie, suma a fost marita la 73 de lei. Iar taxa de depozitare la Centrul de management integrat a deseurilor de la Dobrin a crescut la 126 de lei. În paranteza, dar bine subliniat, trebuie spus ca taxa de depozitare la fosta groapa de la Criseni era de 24 de lei. Cu alte cuvinte, salajenii al caror gunoi mergea pâna acum la Criseni vor plati cu 500 la suta mai mult.
La cea de a doua licitatie, privind redeventa, desi AVE a oferit 600 de miloane de lei vechi, a fost descalificata, fiind favorizata firma Bratner, care a oferit doar 250 de milioane de lei.
Prin majorarile exagerate ale taxelor, lantul populatie – primarie – operator salubrizare – statie transfer – groapa de la Dobrin a început sa slabeasca. Mai multi primari si-au exprimat ferm dorinta de a iesi din Ecodes.
Sici Ioan, directorul firmei Salubris din Simleu Silvaniei, este de parere ca în curând în Salaj se va produce un blocaj al colectarii deseurilor. Si arata ca primariile nu au cum sa perceapa bani în plus de la cetateni, pentru ca suma a fost stabilita odata cu aprobarea bugetului.
Odata cu darea în folosinta a Centrului de management integrat al deseurilor de la Dobrin si a celor trei statii de transfer de la Crasna, Sânmihaiu Almasului si Surduc, salajenii sperau la sevicii de calitate si la preturi accesibile veniturilor lor. Dar n-a fost sa fie asa.
Primarii acuza Consiliul Judetean ca lucreaza
împotriva menirii lui de a proteja populatia Salajului
„S-au irosit 37 de milioane de euro degeaba”, spunea primarul de Valcau, Ioan Rosan. „Am fost la doamna Zoe Catita (de la Consiliul Judetean – n.r.) pentru a cere detalii referitoare la majorarea taxelor de salubrizare si dânsa mi-a spus ca noi am semnat. Noi am semnat pentru 58 de lei pe tona, nu pentru 126 de lei. Ne-au luat drept fraieri si acum tragem ponoasele”, a spus revoltat Rosan.
Dorin Petrus, primarul comunei Hida, este de parere ca o asociatie a operatorilor de salubrizare ar rezolva problema. „Eu nu sunt de acord cu încasarea taxelor de salubrizare de catre primarie. Asa cum la orase exista încasatori pentru taxele de salubrizare, sa se aplice aceeasi metoda si la sate.
Primarul de Mirsid, Calin Bereschi, spunea ieri: „Am ridicat prea usor mâna la înfiintarea Ecodesului, capul rautatilor este Consiliul Judetean.
Breda Lajos, edilul de Vârsolt, revoltat ca la întâlnire nu a fost nimeni de la Ecodes sau de la Consiliul Judetean, a declarat fer: „Vom iesi din Ecodes.”
Morar Calin, primarul comunei Criseni, argumenta ca „nu putem lasa situatia asa cum este”. „Noi nu mai avem contract de salubrizare de trei saptamâni. Trebuie sa discutam cu Ecodes, cu Consiliul Judetean, sa ne întâlnim la o masa comuna primari, operatori de salubrizare, responsabilii Ecodes si sa clarificam situatia. Asa nu se mai poate”.
În final, antreprenosrul zalauan Gheorghe Stanciu a facut apel la toti primarii pentru ca în decurs de o saptamâna sa fixeze data la care vor veni la Consiliul Judetean împreuna cu operatorii de salubrizare pentru a cere socoteala pentru ce se întâmpla pe piata colectarii gunoiului în defavoarea comunitatilor salajene, în defavoarea cetateanului.