Leafa poprita, sechestru pe masina sau pe casa, sunt solutiile prevazute de noul Cod Fiscal pentru recuperarea datoriilor pe care contribuabilii le au catre administratia locala. Mai greu va fi cu tiganii, carora li se pot sechestra eventual caii, si cu boschetarii, carora statul le poate lua cel mult „boii de la bicicleta”.
Peste 2,1 milioane de lei (21 de miliarde in lei vechi) ar trebui sa incaseze Primaria municipiului Zalau numai din amenzile neplatite ale zalauanilor. Odata cu intrarea in vigoare a noului Cod Fiscal, autoritatile vor putea sa ia acesti bani direct din salariile celor amendati.

Blocarea conturilor celor care nu si-au platit amenzile s-ar putea realiza fara somatie, prevede proiectul de modificare a Codului de Procedura Fiscala. Noul proiect propune o serie de modificari, dar si completari ale Ordonantei Guvernului nr. 92 din 2003, scopurile fiind, in opinia initiatorilor, eficientizarea colectarii veniturilor bugetare si reducerea evaziunii fiscale.

RAUPLATNICII RISCA EXECUTAREA SILITA
O modificare importanta apare la articolul referitor la executarea silita a sumelor ce se cuvin debitorilor. Daca in actualul Cod de Procedura se mentioneaza ca „poprirea asupra veniturilor debitorilor persoane fizice sau juridice se infiinteaza de catre organul de executare printr-o adresa care va fi trimisa prin scrisoare recomandata, cu dovada de primire, tertului poprit, impreuna cu o copie certificata de pe titlul executoriu”, prin noile modificari propuse „poprirea se va putea face fara somatie, printr-o adresa care va fi comunicata tertului poprit”. Cu alte cuvinte, rauplatnicii vor avea surpriza sa ajunga cu mai putini bani acasa in ziua de leafa, sau chiar sa i se puna sechestru pe anumite bunuri.
Intr-o situatie total neplacuta s-ar putea afla romanii care nu prea se grabesc sa-si plateasca amenzile. Potrivit, proiectului de Cod Fiscal, daca cel somat sa plateasca nu respecta termenul limita, in cel mai scurt timp se va trezi ca nu isi mai poate ridica leafa de la locul de munca, sau, mai rau, ca i se pune sechestru pe masina sau pe casa.

AMENZILE ZALAUANILOR – UN SFERT DIN BUGETUL DE ASISTENTA SOCIALA
Sursa de venit este considerabila tinand cont ca anul trecut s-au acordat la nivel national 4,7 milioane de amenzi de circulatie, in valoare de peste 200 de milioane de euro, dintre care s-au platit mai putin de jumatate.
Potrivit informatiilor primite de la Manuela Ghiurutan, purtatorul de cuvant al Primariei Zalau, numai la nivelul municipiului exista datorii neachitate din plata amenzilor de 2.102.610 lei. Din acesti bani administratia locala ar putea sa acopere intreg bugetul alocat cluburilor si asociatiilor sportive din municipiu pentru intreg anul. De asemenea, din restantele celor amendati s-ar putea sustine financiar, in 2010, mai mult de jumatate din activitatile culturale si religioase din Zalau sau autoritatile ar putea directiona banii inspre domeniul social, cele peste 2 milioane reprezentand 25 la suta din bugetul alocat actiunilor de asistenta sociala.
CRESC PENALIZARILE

Noul Cod Fiscal are surprize si pentru romanii care amana la nesfarsit plata datoriilor inspre bugetele locale. Astfel, firmele si persoanele fizice care nu vor achita la scadenta obligatiile fiscale datorate bugetelor locale vor plati lunar o majorare de intarziere reprezentand 2 la suta din valoarea de rambursat pana la stingerea datoriei, fata de 0,1 la suta, conform actualelor prevederi legislative.

Tiganilor li se vor lua caii
Sunt si unii boschetari de la care autoritatile se vor alege cel mult cu „boii de la bicicleta”.
Incasarea restantelor la bugetele locale prin masuri de forta, dupa parerea unor primari, nu ar da roade. „Nu am apelat la aceasta modalitate de constrangere pentru ca sunt convins ca ne putem intelege cu cetatenii comunei noastre”, a precizat Ioan Barou, primarul de Bocsa. De aceeasi parere este si prim-edilul de la Cristolt, Ioan Cheseli. Domnia sa ne-a spus ca nu mai sunt de recuperat taxe si impozite locale aferente anilor trecuti, dar ar mai avea de incasat 20-30 de milioane de lei vechi contravaloarea amenzilor date unor boschetari care locuiesc prin Banat. La Halmasd au ramas de recuperat la capitolul taxe si impozite 25 la suta din veniturile prognozate pentru anul trecut precum si peste 100 de milioane de lei vechi din amenzi. Primarul Gavril Puscas este convins ca nu este cazul sa se aplice masuri de poprire pe venituri sau de sechestru pe proprietati, pentru ca „ne putem intelege cu oamenii”. Pe pozitie opusa, insa, se situeaza primarul de Hida, Dorin Petrus, care sustine ca initiativa guvernantilor este binevenita „E foarte buna ideea cu popririle. In vizorul nostru sunt, mai ales, tiganii, care ne dau mult de furca si de la care, astfel, am putea sa recuperam banii pentru impozite sau pentru amenzi din venitul minim garantat (ajutorul social), punandu-i sa faca munca in folosul comunitatii sau chiar luandu-le numai ce au: caii”.