Sindicatele din invatamant au decis declansarea grevei generale incepand cu data de 31 mai, incercand astfel sa blocheze aplicarea ordonantei care le pune in pericol salariile. Protestul generalizat va fi precedat de alte actiuni. Incepand de saptamana viitoare, profesorilor li se cere sa nu mai treaca notele in catalog.
Profesorii salajeni sunt mai hotarati ca niciodata sa se faca auziti. Ei cer anularea ordonantei privind diminuarea salariilor cu 25 la suta si a celorlalte modificari ale Legii Educatiei.
Cadrele didactice intra in greva generala incepand cu data de 31 mai, iar de miercuri nu mai trec notele elevilor in catalog si nu mai participa la evaluarile nationale, iar in data de 19 mai vor merge la mitingul din Piata Victoriei. Participa atat invatamantul universitar, cat si cel preuniversitar. Decizia sindicala luata la nivel de tara este in deplina concordanta cu dorinta profesorilor salajeni care se vor alia cu celelalte judete in dorinta de a-si face auzite plangerile potrivit liderului sindical salajean Eusebiu Lehene. Profesorii din Salaj nu sunt de acord cu diminuarile salariale de 25 la suta si considera acest lucru abuziv si discriminator. De asemenea, si celelalte revendicari raman in vigoare, si anume modificarile aduse la Legea Educatiei cuprinzand: pierderea titularizarilor, cresterea numarului elevilor dintr-o clasa, cresterea normei la clasa la profesorii cu peste 25 ani vechime.
Lehene spune ca profesorii salajeni sunt mai hotarati ca niciodata sa se faca auziti si sa blocheze aplicarea ordonantei care le pune in pericol salariile. Astfel ca, incepand de miercuri nu se vor mai trece note in catalog. „Trag nadejdea ca toti profesorii se vor alia ca sa ne facem auziti. Stiu ca in unele scoli s-au mai trecut note in catalog, din cauza unor presiuni de la nivelul conducerii, insa consider ca de data aceasta va fi o reusita si ne vom mobiliza cum se cuvine. Potrivit lui Lehene, „aceasta ordonanta este abuziva si o vom contesta avand ca si consecinta chiar inghetarea anului scolar”. Acesta face un apel de participare a profesorilor in proportie de 100 la suta la calendarul protestelor. Se doreste ca mobilizarea profesorilor sa fie maxima pentru ca rezultatele sa fie cele dorite si cerute de profesori.
Profesorii vor fi cei care vor patimi cel mai mult, in conditiile in care salariul unui debutant va fi, brut, de 850 de lei, iar cel net de 600 de lei. Si asta, in conditiile in care Romania are cel mai mic numar de profesori raportat la numarul populatiei. Se loveste din nou in profesori, invatamantul fiind singurul sector in care s-au facut reduceri. Ce sa mai zicem de Legea Educatiei, aprobata in 2008 si nerespectata, care prevedea marirea salariilor profesorilor cu 50 la suta.