Gaze mai ieftine la vara cu pana la 18%, dar clientii casnici vor fi mai vulnerabili arata Asociatia Energia Inteligenta.
"Anul 2020 este un an complicat pe piata romaneasca de gaze naturale. Perioada vine dupa bulversarea adusa de OUG 114 si de normele sale de aplicare si dupa obligatiile pe care Romania si le-a asumat in raport cu institutiile europene. Alti factori care vor influenta piata in acest an sunt legati de cantitatile importante de gaze ramase in depozite, de excedentul de gaze din regiune, de reasezarile geopolitice din regiune din perspectiva gazelor naturale, dar si de alegerile care vor exista in Romania. Cel mai probabil vom vedea in piata comportamente noi, unele chiar surprinzatoare", a declarat Dumitru Chisalita, presedintele Asociatiei Energia Inteligenta si expert in domeniul gazelor naturale.
Unii furnizori ar putea intra in insolventa:
"Va exista riscul ca anumiti furnizori de gaze sa intre in insolventa, dar va aparea si o presiune mare pe ANRE din partea acestora de a creste pretul gazelor naturale la consumatorii casnici, singura posibilitate pentru unii furnizori mici de a mai vinde aceste gaze. Acest lucru este prea putin probabil intr-un an electoral. Furnizorii mari vor apela la inginerii comerciale pentru a vinde aceste gaze", a mai explicat presedintele Asociatiei Energia Inteligenta.
Potrivit datelor Asociatiei Energia Inteligenta, consumatorii industriali vor fi mai agresivi in acest an in negocierea preturilor si in schimbarea furnizorilor fata de cum au fost in 2019, an in care ei au fost cei care au platit "costurile" masurilor administrative paguboase luate de autoritati.
"Consumatorii casnici nu concep ca ei au puterea de a negocia contractele de vanzare-cumparare de gaze si intr-o proportie covarsitoare doresc ca altcineva, statul, sa continue sa le negocieze preturile. Aceasta atitudine este o consecinta directa a lipsei de informare a consumatorilor casnici, a faptului ca institutiile de protectie a acestora, dar si cele care au dreptul sa sanctioneze comportamentele inadecvate ale furnizorilor nu functioneaza corespunzator", a mai spus Dumitru Chisalita.