Pe ordinea de zi a sedintei Consiliului Local Zalau de maine, joi 27 aprilie, se afla si un proiect de hotarare privind aprobarea regulamentului privind acordarea de sprijin financiar cultelor religioase recunoscute de lege care au sediul pe raza Municipiului Zalau. Asta dupa ce Primaria Zalau a cuprins in bugetul pe anul acesta in premiera o suma pentru a o imparti bisericilor.

Potrivit regulamentului, activitatile care vor fi finantate din bani de la bugetul local sunt: lucrari si reparatii capitale (izolatie termica, utilitati, pictura, ventilatia aerului etc.); lucrari de intretinere si reparatii curente (zugraveli, pictura, inlocuire parchet etc.); achizitionarea de echipamente electrice si obiecte de inventar (candelabre, aplice, scaune, bancute).

De primarul Ionel Ciunt depinde care biserica primeste bani

Evaluarea si selectia proiectelor eligibile se face de catre Comisia de evaluare si selectionare a proiectelor, care va fi numita de primarul Ionel Ciunt. Comisia va fi constituita din cinci membri din aparatul de specialitate al primarului, dintre care unul va fi secretar, cu drept de vot. Comisia va fi legal intrunita cu jumatate plus unu din membri. Membri comisiei au dreptul de a analiza proiectele individual sau la sedintele comune, insa orice decizie trebuie sa intruneasca decizia a doua treimi din membri. Atributiile comisiei vor fi stabilite de primarul Ionel Ciunt. Comisia de solutionare a contestatiilor va avea trei membri, care vor fi numiti tot de primarul Ionel Ciunt.
Sumele vor fi repartizate procentual, stop_coloana in functie de numarul de enoriasi ai cultului de care apartine unitatea de cult/eparhie solicitanta, in limita bugetului aprobat. Prin dispozitie, primarul Ionel Ciunt va nominaliza Compartimentul care va verifica realitatea, corectitudinea, modul de utilizare a finantarii acordate si care va efectua inclusiv vizite in teren, pentru verificarea, din punct de vedere tehnic, a lucrarilor executate.

Primaria va vrea poza cu lucrarile finantate

Finantarea se va face printr-un contract de finantare nerambursabila incheiat in baza selectiei publice de proiecte. Finantarea nerambursabila trebuie insotita de o contributie din partea beneficiarului de minimum 10 la suta din valoarea totala a finantarii. Contributia poate fi in bani sau in natura (materiale). Finantarea se acorda doar pentru un singur proiect sau program in decursul unui an bugetar. Pentru a se justifica finantarea, unitatile de cult care vor beneficia de sprijin financiar din bugetul local au obligatia sa intocmeasca si sa transmita un raport privind modul de utilizare al fondurilor primite, inclusiv fotografii cu lucrarile executate, in maxim 60 de zile de la primirea sumei, dar nu mai tarziu de 30 noiembrie a anului in curs.