Doar primariile pot solicita finantari
Dupa indelungi tergiversari, ce au amanat startul programului cu aproape un an de zile, „Casa Verde” are, in sfarsit, un ghid de finantare aprobat si publicat in Monitorul Oficial. Fata de forma initiala, acesta prezinta, insa, modificari importante, cea mai semnificativa fiind ca proprietarii de case – cu siguranta cei mai interesati de program – nu mai pot beneficia de finantare. Solicitanti pot fi doar primariile care, e-adevarat, pot depune cereri de finantare nu doar pentru imobilele afate in proprietatea lor, ci si pentru asociatiile de proprietari/locatari, cu conditia ca acestea sa aiba personalitate juridica.
Statul suporta pana la 80%
Si cuantumul finantarii a suferit modificari, de la un maximum de 90% initial ajungandu-se, acum, la un procentaj suportat de stat de pana la 80% (diferenta va fi suportata de consiliile locale sau, dupa caz, de asociatiile de proprietari). Banii sunt asigurati de la bugetul Administratiei Fondului de Mediu, care pune la dispozitie pentru acest an, in doua sesiuni de finantare, 310 milioane de lei. Prima sesiune de depunere a proiectelor va avea loc in perioada 15 – 31 iulie, iar cea de-a doua, intre 1 si 15 septembrie.
Finantarile maxime posibile sunt de patru milioane de lei pentru unitati administrativ-teritoriale mai mari de 100.000 de locuitori, trei milioane pentru cele cu 50.000 – 100.000 de locuitori (cum este Zalaul), doua milioane pentru unitatile cu 20.000 – 50.000 de locuitori, un milion pentru cele cu 3.000 – 20.000 de locuitori si 500.000 de lei pentru localitatile cu mai putin de 3.000 de locuitori. De mentionat ca pe o cerere de finantare pot fi incluse mai multe imobile, finantarea maxima referindu-se la cuantumul sumelor aferente tuturor imobilelor.
Castiga cine da mai mult
Sansele cele mai mari la finantare le vor avea proiectele pentru care solicitantul se angajeaza sa asigure cote cat mai mari de cofinantare (punctaj maxim la evaluare se acorda pentru cote de peste 50%). Un alt criteriu de evaluare este tipul sistemului de incalzire inlocuit, punctajul maxim acordandu-se in cazul celor ce folosesc combustibil solid. Se mai ia in calcul raportul cost – beneficiu al instalatiei si gradul de utilizare si randamentul instalatiei propuse.
Panouri solare in loc de centrale pe carbuni
Programul „Casa Verde” prevede inlocuirea sau completarea sistemelor clasice de incalzire cu sisteme care utilizeaza energia solara, energia geotermala si energia eoliana, sau alte sisteme care conduc la imbunatatirea calitatii aerului, apei si solului.