Anul 2021 vine cu o speranță pentru cei din HoReCa. S-a publicat în sfârșit în Monitorul Oficial Ordonanța de Urgență care dă o gură de aer proaspăt celor din industria ospitalității. Antreprenorii din acest domeniu vor fi scutiți de impozite până în luna martie și, totodată, vor primi granturi cu valoarea de 20% din cifra de afaceri pe 2019.

Ordonanța de Urgență care prevede acordarea de ajutoare de stat pentru firmele din domeniul HoReCa (cazare, agenții de turism și restaurante), afectate de restricțiile din perioada pandemiei de Coronavirus prevede ajutoare totale de 500 milioane euro (circa 2,4 miliarde lei), schemă de ajutor ce se întinde până la 30 iunie 2021. Documentul inițiat de Ministerul Economiei prevede că firmele din acest domeniu pot primi de la bugetul de stat un procent de 20% din diferența de cifră de afaceri între 2019 și 2020, ca ajutor pentru a trece peste dificultățile întâmpinate în pandemie.

Industria HoReCa a înregistrat o reducere însemnată a cifrei de afaceri pe anul 2020, fiind afectați atât marii contribuabili cât și cei mici și mijlocii. Prin schema de ajutor de stat, Ministerul Economiei își propune două mari și importante efecte, și anume salvarea de la faliment a unui număr important de actori economici din sector și salvarea locurilor de muncă generate de aceștia deoarece intrarea acestora în faliment ar genera un efect de domino ce ar avea grave implicații economice la nivel național. Se mai urmărește stimularea întreprinderilor din acest sector prin menținerea activității pentru o perioadă de minim 6 luni.

“În contextul celui de-al doilea val al pandemiei în care deja au fost aplicate noi restricții și probabil vor mai urma altele, se impune adoptarea de urgență a măsurilor de sprijin pentru continuarea și restartarea activităților economice în acest sector”, transmite Ministerul Economiei.

800.000 euro este valoarea maximă a ajutorului de stat pe care îl poate primi o companie, cu condiția ca beneficiarii să nu fie în insolvență. Numărul estimat de beneficiari pentru ajutorul de stat este de 73.211 companii și firme, dintre care 15.168 sunt structuri de cazare, 52.583 sunt structuri de alimentație și 5.460 sunt agenții de turism.

Companiile și firmele interesate pot accesa site-ul Ministerului Economiei, unde găsesc o aplicație specială, un sistem informatic dedicat acestei scheme de ajutor. Semnarea contractului de finanțare cu beneficiarul în cadrul schemei se va face până cel târziu la data de 30 iunie 2021, iar plata sumelor va fi onorată în 30 zile de la semnarea contractului de finanțare, dar nu mai târziu de 31 decembrie 2021.

Pentru a se face înregistrarea firmelor în schema de sprijin pentru HoReCa, se parcurg următorii pași de către solicitant: se completează formularul electronic de înscriere din aplicație, se depune declarația de propria răspundere cu privire la orice fel de ajutoare de stat primite ca sprijin al economiei în contextul actualei epidemii de Covid19, se depune o altă declarație care atestă că firma/compania nu era în dificultate la 31 decembrie 2019, depunerea situațiilor financiare anuale, depunerea balanțelor lunare de verificare pentru urmărirea transabilității plătilor, raportările contabile semestriale, depunerea certificatului de atestare fiscală, declarația de propria răspundere privind condiționarea acordării sprijinului financiar public – toate acestea înregistrate în aplicația informatică.

La finalul procedurii, se primește mesajul de confirmare a înregistrării solicitării de acordare a ajutorului de stat.