Patronatul Producatorilor Industriali de Medicamente din Romania (PRIMER) solicita Guvernului sa anuleze taxa clawback prin abrogarea ordonantei 77/2011, sustinand ca fabricile de medicamente din tara sunt tinta unor interese care urmaresc inchiderea lor.
"Fabricile de medicamente din Romania sunt tinta unor interese care, prin manipularea "taxei clawback", urmaresc inchiderea lor si disparitia acestui sector strategic din Romania. Solicitam Guvernului Orban sa isi asume raspunderea si sa abroge imediat OUG 77/2011, totodata sa implice serviciile statului roman pentru urmarirea si stoparea fenomenului disparitiei medicamentelor romanesti", a mentionat patronatul, intr-un comunicat.
Patronatul, care reprezinta interesele a 19 situri de fabricatie din tara, atrage atentia asupra "deteriorarii competitivitatii" fabricilor de medicamente care au o cota de piata de sub 4%, in conditiile in care importurile de medicamente cresc cu peste 20%.
"Stagnarea evolutiei producatorilor de medicamente din Romania este efectul fiscalitatii paradoxale generate de "taxa clawback", care s-a dublat in ultimii 4 ani, obligand siturile de fabricatie din tara sa plateasca bani pentru venituri realizate de alti jucatori din piata farmaceutica", a afirmat directorul executiv la PRIMER, Dragos Damian, citat in comunicat.
Reprezentantii PRIMER acuza ca acest segment economic face obiectul unor "reglementari absurde, care denatureaza competitia libera", ceea ce ii impiedica pe producatorii de medicamente sa se dezvolte.
"A venit momentul sa nu se mai traga de timp periclitand astfel un sector economic strategic pentru orice tara, ci sa se ia masuri serioase, asta incluzand si o investigatie a serviciilor statului roman in acest sector. Efectul "taxei clawback" este mai distructiv decat al OUG 114, pentru ca preturile la medicamente sunt controlate, astfel incat medicamentele fabricate in tara sunt nerentabile", a sustinut Dragos Damian.
"S-a demonstrat in ultimii patru ani ca este falsa ipoteza conform careia "taxa clawback" este o sursa de venituri bugetare si o forma de a stopa utilizarea medicamentelor scumpe, aceasta devenind de fapt o parghie pentru inchiderea fabricilor din tara si transformarea Romaniei intr-un stat captiv importurilor", a completat directorul PRIMER.
Taxa clawback impusa producatorilor de medicamente a fost calculata la nivelul de 26,49% pentru trimestrul al treilea al acestui an de catre Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS), in crestere fata de nivelul din trimestrul anterior (25,81%).