Se caută cele mai bune soluții pentru a promova și dezvolta Țara Silvaniei

ts2

 

Asociația de Dezvoltare Intercomunitară DI-ITI Țara Silvaniei a organizat, luni, la Zalău, o primă sesiune de întâlniri cu reprezentanți ai administrațiilor publice locale, ai instituțiilor deconcentrate și ai celor subordonate Consiliului Județean Sălaj, precum și cu mediul de afaceri în vederea actualizării strategiei de dezvoltare a microregiunii „Țara Silvaniei”.

Cu acest prilej, au fost expuse informații despre rolul microregiunii ITI Țara Silvaniei, obiectivele și direcțiile strategice de dezvoltare, precum și oportunitățile de finanțare din fonduri structurale.

„Obținerea statutului de Investiții Teritoriale Integrate (ITI) este un pas important pentru dezvoltarea durabilă a Țării Silvaniei, oferindu-ne acces la finanțări europene care să aducă plusvaloare comunităților noastre. Prin aceste întâlniri de informare și consultare, ne propunem să identificăm prioritățile microregiunii și să stabilim direcțiile strategice, astfel încât să valorificăm la maximum atât potențialul zonei, cât și oportunitățile de finanțare disponibile. Actualizarea strategiei de dezvoltare a Microregiunii Țara Silvaniei este un pas necesar pentru a contura un portofoliu solid de proiecte integrate care să accelereze dezvoltarea economică, socială și de mediu a Sălajului. Le mulțumesc tuturor celor implicați în acest demers, domnilor europarlamentari Daniel Buda și Iuliu Winkler, pentru susținerea oferită, precum și celor care au răspuns invitației noastre”, a declarat Dinu Iancu-Sălăjanu, președintele Consiliului Județean Sălaj.

Investițiile Teritoriale Integrate (ITI) reprezintă un instrument financiar nou, introdus de către Comisia Europeană pentru a stimula dezvoltarea teritorială integrată, și presupune existenţa unei strategii de dezvoltare teritorială integrată aferentă unui teritoriu desemnat, a unui set de acţiuni care pot fi puse în aplicare pentru atingerea obiectivelor stabilite prin strategia de dezvoltare teritorială integrată, a unei alocări dedicate din mai multe programe şi a unor mecanisme de guvernanţă pentru gestionarea investiţiilor teritoriale integrate.

Elementul cheie pentru aplicarea ITI este abordarea integrată. Aceasta presupune ieşirea din perspectiva sectorială pentru soluţionarea problemelor identificate în teritoriu. Astfel, chiar dacă propunerile de măsuri vor fi în bună parte sectoriale, există o viziune globală, o perspectivă de ansamblu care asigură corelarea intervenţiilor şi atingerea obiectivelor strategice. De asemenea, abordarea integrată teritorială presupune depăşirea graniţelor administrative şi necesită o disponibilitate sporită nivelurilor de guvernare de a coopera şi coordona acţiuni pentru realizarea unor obiective comune.

ITI reprezintă un instrument de punere în aplicare a strategiilor teritoriale integrate, acestea fiind considerate esenţiale în realizarea obiectivelor strategiei Europa 2030. ITI nu sunt operaţiuni sau priorităţi în cadrul unui program operaţional, ci permit finanţarea punerii în aplicare a strategiilor teritoriale integrate din mai multe axe prioritare ale unuia sau mai multor programe operaţionale.

Asociația ITI Microregiunea Țara Silvaniei s-a constituit în scopul implementării mecanismului Investiții Teritoriale Integrate (ITI) pe raza  de competență a unităților administrativ-teritoriale cuprinse în Strategia de Dezvoltare Durabilă Integrată a Microregiunii Țara Silvaniei.

Obiectivele ADI ITI Microregiunea Țara Silvaniei sunt dezvoltarea durabilă a Microregiunii Țara Silvaniei și a tuturor unităților administrativ-teritoriale care compun Asociația; asigurarea dezvoltării economice și sociale a zoneii; inițierea, promovarea și derularea unor proiecte comune de dezvoltare integrată a zonei și de atenuare a discrepanțelor de dezvoltare între localități; îmbunătățirea și dezvoltarea infrastructurii de transport a unităților administrativ-teritoriale care compun ADI ITI Microregiunea Țara Silvaniei; dezvoltarea, modernizarea și îmbunătățirea serviciilor publice, a infrastructurii de sănătate, a infrastructurii educaționale, reabilitarea clădirilor de patrimoniu; dezvoltarea turismului; dezvoltarea resurselor umane, creșterea ratei de ocupare și combaterea excluziunii sociale; atragerea unui număr cât mai mare de investiții private în vederea dezvoltării durabile a Microregiunii Țara Silvaniei.