Cu puţin noroc, am putea pune pe masă, din această toamnă, timp de un an, numai paine de calitate din grau romanesc. Cel puţin aşa susţine ministrul Agriculturii, Valeriu Tabără. Printr-o muncă asiduă s-a incercat obţinerea de noi soiuri de grau, care dau o producţie de peste 4000 de kilograme la hectar, in condiţii de neirigare. Şi s-a reuşit. Chiar dacă n-a fost sistem de irigaţii şi holdele au stat la mila cerului, anul acesta a plouat cat trebuia. In cifre se anunţă creşteri la grau de pană la 30 la sută, spun specialiştii.
Şi anul trecut a fost producţie bună de grau. Numai că producătorii din lipsă de spaţiu de depozitat şi datorită preţului intern mizerabil au preferat să vandă graul la export. Asta pe vremea secerişului. Nici peste şase luni, acelaşi grau exportat din Romania a fost importat la preţ dublu. „Anul acesta, spune Tabără, renunţăm la importuri, ba chiar vom trimite materie primă in Franţa, China sau in Orientul Mijlociu, bineinţeles după ve acoperim confortabil consumul intern”. E bine că mai dă Domnul cateodată şi mintea romanului cea de pe urmă. Preţul painii nu va scădea, pentru că pe plan mondial ne confruntăm cu o criză a graului. Probleme vor fi şi cu depozitarea, autorităţile nu prea ştiu unde vor depozita atata amar de grane.
Pondera producţiei agricole din PIB va ajunge anul acesta la 9 la sută, in creştere cu 30 la sută faţă de anul trecut. In total 10 miliarde de euro (la atata este estimată recolta lui 2011) odihnesc acum pe sol. „Dacă nu recoltăm rapid şi fără să cadă un bob jos şi vine o ploaie, pierderile pot fi pană la 500 de kilograme la hectar”, avertizează ministrul.
Se anunţă recolte record la cereale
Articole
Postul Sfintei Marii
”Dacă lumea ar posti, nu s-ar mai face arme, n-ar mai fi războaie, tribunale și închisori. Postul i-ar ajuta pe toți să se înfrâneze, nu numai de la mâncare, ci să izgonească iubirea de arginți, lăcomia și orice vicleșug.” (Sfântul Vasile cel Mare) Dragi cititori, a început postul Adormirii Maicii Domnului, cunoscut în popor și sub denumirea de postul Sfintei Marii. Acesta durează două săptămâni și se încheie în data de 14 august, înainte de marea sărbătoare…
Mai mult...Solidaritatea
Ziua bună, dragi cititori! Într-o veche istorisire, doi soldați traversau, noaptea, o pădure înzăpezită. Atacați de o haită de lupi, ei s-au așezat spate în spate și s-au apărat reciproc. Astfel, fiecare a avut o perspectivă diferită asupra pericolului, dar, alegând să rămână împreună și să conlucreze, și-au putut salva viețile. Ce anume i-a salvat pe cei doi? Răspunsul este simplu și vădit: solidaritatea. Dacă aruncăm o privire pe rețelele de socializare la ecourile unor știri, dacă…
Mai mult...