Cu puţin noroc, am putea pune pe masă, din această toamnă, timp de un an, numai paine de calitate din grau romanesc. Cel puţin aşa susţine ministrul Agriculturii, Valeriu Tabără. Printr-o muncă asiduă s-a incercat obţinerea de noi soiuri de grau, care dau o producţie de peste 4000 de kilograme la hectar, in condiţii de neirigare. Şi s-a reuşit. Chiar dacă n-a fost sistem de irigaţii şi holdele au stat la mila cerului, anul acesta a plouat cat trebuia. In cifre se anunţă creşteri la grau de pană la 30 la sută, spun specialiştii.
Şi anul trecut a fost producţie bună de grau. Numai că producătorii din lipsă de spaţiu de depozitat şi datorită preţului intern mizerabil au preferat să vandă graul la export. Asta pe vremea secerişului. Nici peste şase luni, acelaşi grau exportat din Romania a fost importat la preţ dublu. „Anul acesta, spune Tabără, renunţăm la importuri, ba chiar vom trimite materie primă in Franţa, China sau in Orientul Mijlociu, bineinţeles după ve acoperim confortabil consumul intern”. E bine că mai dă Domnul cateodată şi mintea romanului cea de pe urmă. Preţul painii nu va scădea, pentru că pe plan mondial ne confruntăm cu o criză a graului. Probleme vor fi şi cu depozitarea, autorităţile nu prea ştiu unde vor depozita atata amar de grane.
Pondera producţiei agricole din PIB va ajunge anul acesta la 9 la sută, in creştere cu 30 la sută faţă de anul trecut. In total 10 miliarde de euro (la atata este estimată recolta lui 2011) odihnesc acum pe sol. „Dacă nu recoltăm rapid şi fără să cadă un bob jos şi vine o ploaie, pierderile pot fi pană la 500 de kilograme la hectar”, avertizează ministrul.