Sistemul de calcul al valorii de piață a imobilelor, care atrage după sine o actualizare a impozitului pe proprietate la nivelul valorilor reale de piață, nu va fi finalizat în acest an.

Anunțul a fost făcut de ministrul finanțelor, Marcel Boloș,  într-un interviu acordat Profit.ro.

Implementarea sistemului era prevăzută pentru 1 ianuarie 2025, dar ministrul spune că, cel mai probabil, va fi amânată până la începutul anului 2026. Motivul amânării este acela că nu poate fi operaționalizat sistemul într-un timp atât de scurt.

”În legislația actuală este 1 ianuarie 2025, însă probabil că termenul trebuie amânat, pentru că posibilitatea de a asigura logistica necesară modernizării acestui tip de impozit pe proprietate nu este una care să fie cu perspectivă de operaționalizare până la finalul anului. Vom putea discuta despre modernizarea sistemului de impozit pe proprietate începând cu 1 ianuarie 2026” a declarat Marcel Boloș.

Potrivit noii legi privind impozitarea proprietăților, se va renunța la ideea de un plafon maxim. Va fi menținut doar un plafon minim, iar valoarea impozitelor pe proprietăți va merge în sus în funcție de valoarea clădirii.

Vor fi afectate uzinele, fabricile, terenurile, parcurile eoliene ale companiilor. Mai sunt afectați proprietarii de mașini, terenuri etc.

Proprietarii de imobile din localități unde prețurile sunt mari, ar putea înregistra creșteri semnificative ale impozitelor, în timp ce în zonele cu dezvoltare economică redusă, unde cererea pentru proprietăți este scăzută, ar putea fi observate scăderi ale impozitelor.

Potrivit legii, creșterile vor putea fi și de 2-3 ori, deoarece se vor lua în calcul grilele notariale, care au valori mari, lucru care va duce la majorarea impozitelor.