Nu trece o lună fără scumpiri la carburanţi şi alimente, in timp ce salariile „intră la apă” şi mai mult. Ajungem in curand să cumpărăm mancare pe credit.
Scumpirile de la inceput de lună au devenit o tradiţie pentru romani, cu toate că suntem printre cele mai sărace ţări din Uniunea Europeană, dacă nu cea mai săracă. Nu trece o lună fără ca o parte din produsele necesare traiului zilnic să nu se scumpească. După ce luna trecută s-a scumpit painea, carnea, lactatele, uleiul, legumele şi fructele, a venit randul unei noi scumpiri a carburanţilor. Compania OMV Petrom a majorat de ieri preţurile de referinţă la benzină cu 8 bani pe litru şi la motorină cu 6 bani pe litru, ca urmare a creşterii nivelului accizelor, prin eliminarea facilităţilor pentru promovarea utilizării biocarburanţilor, au anunţat oficialii OMV. Astfel, litrul de benzină Premium fără plumb 95 costă 5,07 lei, benzina Top Premium fără plumb 99+ este 5,45 lei, in timp ce sortimentul de benzină OMV Carrera 95 costă 5,21 lei, iar cel de OMV Carrera 100 este 5,87 lei. Litrul de motorină Top Nordic Diesel costă 5,26 lei, motorina OMV Sprint Diesel este 5,28 lei/litru, in timp ce litrul de motorină Euro Diesel 5 este 5,06 lei, iar cel de OMV Alpin Diesel costă 5,60 lei. Ultima modificare a preţului carburanţilor a fost operată de Petrom pe 25 februarie, cand compania a scumpit carburanţii cu 9 bani pe litru.
Mărţişorul a adus in dar scumpiri
Luna lui mărţişor vine, din păcate, cu un nou val de scumpiri. Creşterea preţului la carburanţi nu este singura veste proastă de la acest inceput de primăvară. Mancarea se scumpeşte din nou din cauza materiei prime care trebuie importată. Stocurile de floarea soarelui s-au terminat, iar producătorii importă acum la preţuri mai mari. Cel mai ieftin sortiment de ulei costă 6,2 lei/litru şi poate ajunge chiar pană la 7,6 lei/litru. In toamna anului 2009, preţul unui kilogram de făină era puţin peste un leu. Acum, producătorii de paine iau făina cu un preţ aproape triplu, prin urmare, preţul panii va creşte şi el. Nici lactatele nu scapă fără scumpire. Un litru de lapte este cuprins intre 3,2 şi 4,5 lei, iar branza telemea este aproape 15 lei kilogramul. De ieri, o parte din magazinele alimentare din Zalău au scumpit pulpa de porc, sortiment care costă intre 14 şi 17 lei kilogramul. Singura carne care şi-a păstrat preţul de luna trecută este cea de pui.
Suntem in topul scumpirilor, dar şi al celor mai sărace zone din UE
Primăvara a adus romanilor majorarea preţului la alimente cu mai bine de opt procente faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Ţara noastră se află pe locul al patrulea in Europa in topul ţărilor in care mancarea s-a scumpit, in timp ce ţări mult mai dezvoltate, precum Olanda sau Irlanda, au scăzut preţul alimentelor. Toate aceste scumpiri nu ţin cont de faptul că şase regiuni ale Romaniei, printre care şi cea din care face parte Sălajul, se află in top 20 cele mai sărace zone ale Uniunii Europene, potrivit unei cercetări Eurostat.
Sălăjenii sunt plătiţi mai prost decat jumătate dintre romani
Sălajul se situează pe locul 24 printre judeţele tării, cand vine vorba de caştigul salarial, potrivit datelor furnizate de către Institutul Naţional de Statistică (INS). Angajaţii din judeţ au primit anul trecut un salariu mediu net de 1088 lei pe lună, in timp ce in 22 de judeţe şi in municipiul Bucureşti, salariaţii au fost mai bine plătiţi. Un bucureştean a incasat aproape dublu anul trecut comparativ cu un sălăjean. Alte 18 judeţe stau şi mai rău la acest capitol. Diferenţa intre o persoană care lucrează in capitală şi un sălăjean este de aproape opt sute de lei la salariu mediu net. Sălăjenii au primit in 2010 cu 155 de lei mai mult decat locuitorii judeţului Covasna, care au fost cel mai prost plătiţi din ţară, urmaţi de vasluieni, care au primit 938 pe lună anul trecut. Chiar dacă ne plangem, comparativ cu judeţele limitrofe nu stăm foarte rău. Potrivit datelor, doar clujenii au incasat mai mult anul trecut, comparativ cu cei din judeţul Sălaj, caştigand 1371 lei, iar maramureşenii şi sătmărenii au primit un salariu mediu net sub 1000 de lei. Un binemeritat loc 24 ne consolează, in condiţiile in care doar cei din Bucureşti şi judeţele Braşov şi Timiş se pot lăuda cu o creştere a salariilor medii nete in anul 2010 faţă de anul precedent.