Scos din mizerie acum sase ani, Hi Man da din nou de necaz

O introducere ca o poveste de Craciun
Cu sase ani in urma, mai exact pe data de 21 decembrie 2010, un semen de-al nostru, un cetatean al Zalaului aflat la marginea societatii, pe care toti il stim de Hi Man si pe care il vedem oferind zilnic un zambet celor care se incumeta sa-i arunce o privire, a primit un spatiu unde sa puna capul pe o perna si sa-si odihneasca madularele obosite de atata colindat prin urbe.
Noi, cei de la Graiul Salajului, l-am gasit atunci, in prag de iarna, pe Hi Man plangand intr-o parcare ca a fost dat afara din garajul in care se adapostea si i-am propus primarului de atunci, Radu Capilnasiu, o solutie. Primarul Capilnasiu tocmai facuse adapost bun si napastuitilor din Punctul Termic 9 si a fost receptiv si la necazul lui Hi Man. Asa se face ca Hi Man a primit o locuinta sociala in Punctul Termic 21 din spatele blocului Perla.
A fost o bucurie pe capul lui Hi Man cum nu s-a mai vazut, dupa o viata prin cotloane reci si ude. De ce sa nu spunem ca ne-am bucurat si noi de reusita de a scoate un om amarat din necaz. L-am rugat pe primar sa mergem impreuna la „inaugurare”. si a venit si Radu Capilnasiu. Nu cu mana goala. Mai mobilizase el pe cineva de la asistenta sociala, asa ca noua casa a lui Hi Man am gasit-o dotata, din donatii, cu tot ce-si poate dori un om al strazii. De la mobilier la asternuturi, pijamale, la sapun, periuta si pasta de dinti. Ce n-a avut Hi Man niciodata. Ca nici n-avea unde sa le aiba.
Pe numele sau din certificatul de nastere Kallai Tibor, Hi Man se chinuise pana atunci fara mare spor sa intre in randul oamenilor. Uite ca i-a venit in 2010 randul si a gasit intelegere la primarul de atunci, Radu Capilnasiu, si la Directia de Asistenta Sociala Comunitara (DASC). A fost o solutie care valoreaza cat o viata de om, cu eforturi minime. Pica si bine. Exact de Craciun. Cadou mai frumos nu exista.
Conditii din ce in ce mai precare si un viitor incert
Deja de multa vreme Hi Man ne spune de fiecare data cand ne vede pe strada ca locuinta lui are mari probleme; il ploua prin tavan, n-are apa, n-are pic de caldura, nu mai e ce-a fost odata. Cu toate ca s-a obisnuit, adica l-am obisnuit, sa vina periodic la redactie sa ne arate ca si-a platit toate cheltuielile si e la zi, ca un om civilizat, asa cum ne-a promis acum sase ani ca va fi, „un om normal ca toti zalauanii”, cum spunea el. si e la zi cu platile, dar uite ca normalul lui s-a stricat. stop_coloana
si azi, ca in urma cu sase ani, locuinta lui Hi Man este un adapost. si dulapul sI fotoliile si masa sunt aceleasi. Ce-i drept, in bucataria lui mica nu mai are mobila, pentru ca a plouat prin tavan si a distrus-o. Conditiile s-au mai schimbat, nu tocmai in bine, ca asa-i in viata. De cand Uzina Electrica si-a inchis portile, caldura nu e deloc. Nici apa calda. Ba nici apa rece nu a fost o vreme pentru ca a crapat instalatia. Hi Man se incalzeste cu un radiator pe baza de curent electric. Nu-l pune-n priza decat cand e foarte frig. Iarna trecuta a avut cheltuieli de a trebuit sa le plateasca toata vara, din ajutorul sau de handicap de 260 de lei. Dorina Babos, director executiv al DASC, spune ca in cei sase ani de cand s-a mutat in punctul termic, Kallai Tibor n-a fost restantier si n-a creat niciodata probleme. Babos mai spune ca angajatii DASC au efectuat mai multe controale la locuintele sociale, printre care si la Punctul Termic 21. N-au gasit nici o neregula aici, intotdeauna era curat, iar vecinii n-au avut de reclamat nimic.
{iglele de pe acoperisul punctului termic s-au spart chiar in dreptul locuintei lui Hi Man. Dupa mai multe interventii la DASC, inclusiv ale noastre, deasupra spatiului in care locuieste Kallai Tibor s-a amenajat un alt acoperis. Intentia este salutara. Numai ca printre tigle se vede cerul, iar apa de ploaie isi gaseste drumul final tot in camera lui Hi Man. Zice locatarul ca firma Lotus ar fi executat lucrarea. Tot firma Lotus a placat si tavanul cu rigips, fara a pune insa folie protectoare. Apa se scurge printre crapaturi pe peretii incaperii si uneori ajunge in patul lui Hi Man cand ii este somnul mai drag. Ce-i drept, muncitorii de la Lotus au lucrat ca pentru Hi Man, nu ca pentru Nosa sau Marc. si rezultatul se vede. L-am vazut si noi, ieri. Pe pereti se vad urmele siroaielor, rigipsul a mucegait si s-a innegrit. De vina in toata povestea asta sunt cei care au platit, au facut receptia lucrarilor si au inchis ochii la nereguli. “ntradevar, cladirea este propusa acum de administratia Ciunt sa devina cantina sociala, dar pana atunci, daca tot facem un bine pentru cei fara adapost, sa-l facem cu plinatate sufleteasca si cu responsabilitate.