Chiar daca, de frica sa nu li se taie din salariu ori la presiunea directorilor, profesorii prefera sa nu raspunda apelurilor sindicale, de aceasta data Liga Sindicatelor din Invatamant Salaj mizeaza pe o participare masiva la proteste.
Dascalii salajeni sunt astazi in greva de avertis-ment. Potrivit informatiilor primite de la Eusebiu Lehene, presedintele Ligii Sindicatelor din Invatamant Salaj, protestul va avea loc intre orele 11,00 si 13,00 si se va desfasura sub forma unei greve japoneze, adica fara intreruperea programului de lucru. Singurele elemente care vor trada, astazi, ca in scolile din Salaj se protesteaza vor fi anunturile in acest sens postate la intrarea in unitate si pe tablele din fiecare clasa, precum si ecusoanele cu insemnul grevei pe care le vor purta in cele doua ore, in care lectiile se vor desfasura in mod normal, profesorii, invatatorii si educatoarele. Biroul Operativ i-a avertizat pe dascali, printr-o nota trimisa in toate scolile, ca „gradul de participare si seriozitatea cu care vor trata aceasta actiune si actiunile care vor urma vor da masura sacrificiilor de care sunt in stare pentru a-si apara drepturile”.
In paralel cu aceasta actiune, cadrele didactice din Salaj au fost sfatuite sa protesteze si prin netrecerea notelor sau a calificativelor in catalog. Eusebiu Lehene s-a declarat increzator ca la apelul transmis in acest sens zilele trecute de Liga Sindicatelor din Invatamant vor raspunde cel putin 70 – 80 la suta dintre profesorii din judet, reticenta de pana acum a dascalilor de a respecta recomandarea sindicatelor fiind cauzata de faptul ca aceasta reco-mandare venise de la federatie, de la Bucuresti, si nu de la nivel judetean.
NEMULTUMITI DE SALARII SI DE REDUCERILE DE POSTURI
Nemultumirile profeso-rilor salajeni, ca de altfel si ale celor din intreaga tara, se leaga de ultimele modificari legislative din Educatie, in special cele care atenteaza la integritatea salariilor si la siguranta locului de munca. Este vorba, astfel, despre hotararea de guvern prin care sunt stabilite standardele de cost pe elev, in baza carora sunt asigurate sumele pentru salariile profesorilor dintr-o scoala, standarde ce nu acopera fondul de salarii decat cel mult pana la nivelul lunii septembrie. Protestatarii sunt nemultumiti, de aseme-nea, de reducerea celor 15.000 de posturi din invatamantul preuniversitar, aplicata de la 1 septembrie, precum si de nepunerea in aplicare a Legii 221/2008, prin care salariile lor ar fi trebuit majorate cu 33 la suta, nici macar acolo unde exista hotarari judecatoresti definitive si irevocabile care obliga ordonatorii de credite la operarea acestor majorari salariale. Nu in ultimul rand, profesorii sunt nemultumiti de Legea salarizarii unitare, care ii lasa fara mare parte din sporurile de care beneficiau pana acum, dar si de proiectul Legii Educatiei Nationale, care contine prevederi care afecteaza direct salariatii din invata-mant: desfiintarea titularizarii in invatamant, eliminarea decontarii navetei, disparitia prevederii conform careia se reduce cu doua ore norma de predare pentru personalul didactic de predare cu o vechime de peste 25 de ani, cu gradul didactic I, si alte drepturi ale personalului didactic.
Protestele continua in aprilie
Protestele din invatamant vor continua luna viitoare cu o greva generala de o zi, in 22 aprilie, dupa care, in conditiile in care Guvernul nu va rezolva revendicarile profesorilor, sindicalistii pregatesc o greva generala pe perioada nedeterminata, care sa duca la blocarea incheierii anului scolar si a examenelor nationale.