Prin tot ceea ce face de cand a revenit la carma Ministrul Educatiei, Ecaterina Andronescu nu face decat sa confirme ca isi merita pe deplin porecla de „Abramburica”. Dupa anunturile panicante referitoare la schimbari majore in sistemul de invatamant (schimbarea bacalaureatului, renuntarea la tezele cu subiect unic, introducerea admiterii in liceu si altele), Abramburica a reusit, acum, sa bulverseze total acest sector, desfiintand subit si pe ascuns invatamantul profesional (scolile de arte si meserii – SAM). Mai exact, printr-o hotarare de guvern, s-au anulat, fara nici un fel de avertisment prealabil, toate locurile prevazute pentru anul scolar viitor la SAM, urmand ca acestea sa se regaseasca in cadrul unor licee industriale. Vestea i-a socat pe toti cei ce lucreaza in sistem.
„Este ceva groaznic. Practic, pana s-a… tras la poarta, nu s-a spus absolut nimic”, ne-a declarat Eusebiu Lehene, liderul sindicalistilor din invatamantul salajean si vicepresedinte al Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI). Liderul sindical a vorbit despre implicatiile pe care aceasta masura pripita, luata „peste noapte”, le va avea asupra elevilor si asupra personalului din invatamant, apreciind, in primul rand, ca sistemul nu este pregatit pentru o astfel de schimbare. „Ma intreb cand si cum vor stabili ei profilele in acord cu piata muncii, avand in vedere ca, pana si dupa doi ani de scoala profesionala risti sa ai o calificare ce nu mai este ceruta de angajatori. Ce se va intampla cand elevii vor fi formati profesional timp de cinci ani, in acele licee tehnologice de care se vorbeste? Cum isi vor gasi ei un loc pe piata muncii la sfarsit?”.
Faptul ca sistemul de invatamant este total nepregatit pentru o astfel de transformare majora a fost invocat – cu titlu personal – si de inspectorul scolar ce raspunde de invatamantul tehnologic, Rodica Costache. „Cel putin pe partea de curriculum, suntem total descoperiti. La ora actuala nu avem asa ceva si nu stiu cine ar fi in stare sa elaboreze curriculum-uri pana la 31 august. Este nevoie de cel putin doi ani pentru un astfel de demers”. Inspectorul scolar a atras atentia si asupra situatiei in care vor ajunge elevii, mare parte dintre „clientii” obisnuiti ai scolilor de arte si meserii avand rezultate slabe la invatatura, care vor fi pusi, acum, vrand-nevrand, sa faca liceul, chiar daca nu sunt in stare de asta. Ea a subliniat si poate cel mai mare dezavantaj al acestei masuri: deprofesionalizarea elevilor. „In nici un caz, liceul tehnologic nu profesionalizeaza. Drept dovada, elevii din astfel de licee nici macar nu au practica in productie in clasele a IX-a si a X-a”.
O alta consecinta directa a acestei masuri ar putea fi pierderea locurilor de munca a unei importante parti din personalul acestor scoli. Primii vizati ar fi maistrii. Lehene a precizat, insa, ca FSLI lucreaza la un document prin care solicita Ministerului Educatiei sa lase scolile cu actuala structura de personal. Cel putin pentru anul scolar viitor.
Vizate de aceasta noua gaselnita a Abramburicai sunt, in Salaj, 15 unitati de invatamant. Una dintre acestea – SAM Galgau, are exclusiv clase de arte si meserii, restul de 14 fiind grupuri scolare si colegii tehnice, care au in componenta si clase de liceu.