Ministerul Educatiei a anuntat miercuri, 22 aprilie, ca a fost emis ordinul de ministru privind instructiunile pentru crearea si/sau intarirea capacitatii sistemului de invatamant preuniversitar prin invatare online. Documentul precizeaza masuri specifice pentru desfasurarea procesului de invatare on-line din invatamantul preuniversitar.
Scoala poate da laptopuri in custodie, parintilor:
Printre masurile stabilite se afla urmatoarele (OMEC 4135/21 aprilie 2020), potrivit edupedu.ro: cursurile pe net devin obligatorii si vor fi monitorizate; profesorii vor fi obligati sa preia feedback de la parinti si elevi; parintii sunt obligati sa le asigure elevilor tehnologia necesara cursurilor; scoala poate da laptopuri in custodie parintilor, iar daca cei care le primesc, le deterioreaza, sunt buni de plata.
"Ministerul Educatiei si Cercetarii pune la dispozitia cadrelor didactice, elevilor si parintilor o colectie de resurse necesare continuarii invatarii in mediul on-line. Portalul Digital existent pe educred.ro centralizeaza platforme de invatare si resurse educationale deschise, inclusiv tutoriale si alte materiale de invatare destinate formarii si sustinerii cadrelor didactice.
Prezenta online la cursuri a elevilor si a cadrelor didactice va fi monitorizata de unitatile de invatamant, iar toate informatiile relevante pentru sustinerea si imbunatatirea accesului la invatare vor fi completate in Sistemul Informatic Integrat al invatamantului din Romania (SIIIR). Centrul National de Politici si Evaluare in Educatie (CNPEE) va elabora analize semestriale privind accesul elevilor, cadrelor didactice si al unitatilor de invatamant la resurse pentru invatarea on-line.
Ministerul Educatiei si Cercetarii poate decide, in cazuri justificate, si pe baza unor instructiuni emise in prealabil, ca evaluarea la anumite discipline/module sa fie realizata on-line. Tot in cadrul acestei instructiuni se specifica si responsabilitatile inspectoratelor scolare, ale unitatilor de invatamant preuniversitar, ale profesorilor, elevilor si parintilor.
Inspectoratele scolare in colaborare cu unitatile de invatamant si cu autoritatile locale vor identifica solutii pentru asigurarea echipamentelor informatice si a conectarii la internet a unitatilor de invatamant. Toate datele privind desfasurarea procesului de predare-invatare-evaluare online vor fi raportate periodic Ministerului Educatiei si Cercetarii.
In cadrul instructiunii elaborate de Ministerul Educatiei si Cercetarii, unitatile de invatamant vor verifica si monitoriza modul in care sunt transpuse in practica activitatile suport pentru invatarea on-line. Conducerea fiecarei unitati de invatamant va sprijini accesul cadrelor didactice la platforme educationale, iar impreuna cu invatatorii, profesorii diriginti si cadrele didactice se va organiza un program saptamanal care include activitati de invatare on-line pentru fiecare disciplina de studiu.
Documentul elaborat de Ministerul Educatiei si Cercetarii prevede si o serie de activitati pe care cadrele didactice trebuie sa le desfasoare in cazul suspendarii cursurilor in unitatile de invatamant.
Instructiunea pentru crearea si/sau intarirea capacitatii sistemului de invatamant preuniversitar prin invatare on-line mai prevede si faptul ca la reluarea activitatii de predare-invatare-evaluare in unitatile de invatamant, activitatea suport pentru invatarea on-line poate fi valorificata de cadrul didactic prin calificativ sau nota cu acordul elevului sau al parintelui/tutorelui legal.
Unitatile de invatamant vor realiza planuri de recuperare si planuri remediale pentru elevii care in perioada suspendarii cursurilor nu au putut participa, din motive obiective, la activitatile de invatare on-line. Acestea vor fi aplicate imediat dupa reluarea cursurilor", potrivit Ministerului Educatiei.