Hotararea prin care Consiliul Judetean Salaj a decis desfiintarea Scolii de Arte si Meserii „Mesesul” Zalau si transferarea claselor de invatamant special la Centrul de Educatie Incluziva din Simleu Silvaniei pune pe jar conducerea administratiei locale din orasul de sub Magura. „Este o chestiune facuta… pe sub masa de Consiliul Judetean”, ne-a declarat primarul Septimiu Turcas, precizand ca „nu numai ca nu am fost consultati in aceasta privinta, dar tot ce s-a intamplat s-a facut fara nici macar vreo informare”. Desi a admis ca deja este destul de tardiv, Turcas ne-a declarat ca va face „tot ce-i sta in putinta ca acest lucru sa nu se intample”. Edilul spune ca are de partea sa locuitorii, care sunt dispusi sa iasa in strada si sa vina in mod organizat la Zalau, pentru a-si exprima opozitia fata de aceasta decizie a Consiliului Judetean. „Din semnalele primite de la simleuani, este pe punctul de a izbucni, din aceasta cauza, o stare conflictuala, pe care nu pot si nu doresc sa o gestionez” – a aratat primarul Simleului. Dincolo de faptul ca nu au fost consultati in privinta mutarii tinerilor cu cerinte speciale, nemultumirea simleuanilor este legata, se pare, si de faptul ca se tem de o eventuala crestere a fenomenului infractionalitatii, fiind de notorietate problemele cauzate in Zalau de elevii de la „Mesesul” (fosta 13).
Reamintim ca, in prezent, la Scoala „Mesesul” sunt inscrisi 43 de elevi cu cerinte speciale, repartizati in cinci clase. Doua dintre aceste clase finalizeaza studiile in aceasta perioada, astfel ca la Simleu vor ajunge doar trei (28 de tineri, ce vor fi cazati la Complexul de Servicii Comunitare de acolo). Potrivit Marianei Faur, directoarea centrului de la Simleu, la cele trei clase s-ar putea adauga, din toamna, alte doua, reprezentand clasele a IX-a propuse si aprobate pentru anul scolar viitor. Intrebata daca unitatea pe care o conduce poate asigura baza materiala pentru pregatirea tinerilor cu cerinte speciale (avand in vedere ca, pana in prezent, aici au fost scolarizati elevi numai pana la clasa a VIII-a), Mariana Faur a precizat ca vor fi transferate utilajele functionale de la Zalau. In plus, directoarea de la Simleu a precizat ca au fost vacantate patru posturi (trei de maistri si unul de psihopedagog), pentru care ar avea prioritate personalul de la „Mesesul”, ce va ramane din toamna fara serviciu.
Precizam ca, dupa cum ne declara in urma cu ceva vreme presedintele Consiliului Judetean, Tiberiu Marc, decizia transferarii claselor de invatamant special de la Zalau la Simleu are la baza ratiuni economice. Mai exact, sustinea atunci Marc, s-a decis ca nu se justifica sustinerea de catre Consiliul Judetean a doua institutii similare (una la Zalau si alta la Simleu), cand pot functiona amandoua in aceeasi locatie. Din datele primite ieri de la conducerea Consiliului Judetean, rezulta ca prin comasarea celor doua scoli ar rezulta o economie la bugetul judetului de cateva miliarde de lei (la cat se ridicau, anual, cheltuielile cu intretinerea cladirii), plus alte miliarde cu plata celor peste 20 de cadre didactice de acolo.
La aceasta decizie a contribuit, cu siguranta, si interesul aratat de Universitatea Tehnica din Cluj fata de spatiile de la Scoala „Mesesul”. Potrivit conducerii CJS, aceasta a concesionat deja etajele 1 si 2 ale cladirii Scolii „Mesesul”, la parter urmand sa functioneze, din toamna, Scoala Populara de Arta, Ansamblul „Mesesul” si Centrul Culturii Traditionale (institutii aflate in subordinea Consiliului Judetean).
In legatura cu nemultumirea simleuanilor, neconsultati in luarea acestei decizii, conducerea CJS este de parere ca nu era „obligata sa consulte autoritatile locale, intrucat este vorba despre institutii aflate in subordinea Consiliului Judetean”.
Scoala 13 – samanta de scandal intre CJ Primaria si Simleu
Articole
Postul Sfintei Marii
”Dacă lumea ar posti, nu s-ar mai face arme, n-ar mai fi războaie, tribunale și închisori. Postul i-ar ajuta pe toți să se înfrâneze, nu numai de la mâncare, ci să izgonească iubirea de arginți, lăcomia și orice vicleșug.” (Sfântul Vasile cel Mare) Dragi cititori, a început postul Adormirii Maicii Domnului, cunoscut în popor și sub denumirea de postul Sfintei Marii. Acesta durează două săptămâni și se încheie în data de 14 august, înainte de marea sărbătoare…
Mai mult...Solidaritatea
Ziua bună, dragi cititori! Într-o veche istorisire, doi soldați traversau, noaptea, o pădure înzăpezită. Atacați de o haită de lupi, ei s-au așezat spate în spate și s-au apărat reciproc. Astfel, fiecare a avut o perspectivă diferită asupra pericolului, dar, alegând să rămână împreună și să conlucreze, și-au putut salva viețile. Ce anume i-a salvat pe cei doi? Răspunsul este simplu și vădit: solidaritatea. Dacă aruncăm o privire pe rețelele de socializare la ecourile unor știri, dacă…
Mai mult...