Multe schimbari in programul Prima Casa.
Acest program va avea un plafon de garantare in valoare de doua miliarde de lei in acest an. Strategia acestuia pentru, anul 2020, trebuie sa fie aprobata pentru alocarea plafonului. Subliniem faptul ca plafonul total este similar cu cel din anul 2019. Totodata, Ministerul Finantelor sugereaza desfiintarea prevederii care accepta bancilor sa depaseasca plafonul alocat, daca acesta se reintregeste prin eliberarea unor sume ce reprezinta credite rambursate, scrie evz.ro.
Articolul propus spre abrogare este urmatorul: "Sumele eliberate ca urmare a rambursarilor creditelor acordate in cadrul programului la scadenta si/sau anticipate, ca prin urmare a lichidarilor creditelor acordate initial in cadrul programului in vederea acordarii de garantii pentru achizitionarea sau construirea unei noi locuinte in cadrul programului reintregesc plafonul total al garantiilor aferent anului eliberarii si se utilizeaza de catre fiecare finantator pentru acordarea de garantii beneficiarilor programului. Sumele astfel obtinute se evidentiaza si se raporteaza distinct fata de plafonul anual alocat prin hotarare a Guvernului".
Ce comisioane se vor aplica pentru Prima Casa?
Astfel, comisionul unic de analiza utilizat in editia din acest an al programului Prima Casa va fi de 0.15% pe an. Comisionul de gestiune a garantiilor acordate de Fondul National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii, in numele si contul statului roman, in cadrul programului Prima Casa se reduce de la 0.45% la 0.40% pe an. Ministerul Finantelor Publice reaminteste ca prin registrul cu tema Aprobarea strategiei programului Prima Casa 2017-2021 a fost adoptat de Guvern. Ministerul Finantelor Publice a avut in vedere un plafon anual de garantii de 2,5 miliarde lei pentru anul (2017), cate 2 miliarde lei pentru fiecare an pentru anii (2018-2020), iar pentru anul (2021) 1,5 miliarde lei, astfel incat sa creasca predictibilitatea creditelor ce pot fi acordate si contractate.
Plafonul total de garantare pentru anul 2019 a fost de 2 milliarde de lei. Acesta a fost lansat in anul 2009 si pana la finalul lunii octombrie 2019 au fost acordate 250.673 de garantii in valoare de 21.6 miliarde lei. Pana in prezent au fost executate in numar de 886 de garantii, in valoare de 70,7 milioane lei, din care s-a recuperat de catre Agentia Nationala de Administrare Fiscala suma de 26,51 milioane lei, rezultand o rata a creditelor neperformante de aproximativ 0,4% din totalul creditelor acordate prin programul Prima Casa.