„Și a strălucit fața Lui ca soarele, iar veșmintele Lui s-au facut albe ca lumina.”( Matei 17,2)

Dragi cititori, mâine, 6 august, biserica de rit bizantin și latin sărbătoresc Schimbarea la Față sau Transfigurarea Domnului, eveniment istoric și spiritual în care Iisus Hristos a fost văzut de trei dintre apostolii săi într-o lumină nouă, supranaturală.

Pe muntele Tabor, împreună cu Petru, Iacob și Ioan, reprezentanții celor trei virtuți teologale (credința, speranța și iubirea) Iisus își dezvaluie, într-o scenă solemnă, adevărata identitate divină.

Conform evangheliilor sinoptice Iisus a devenit strălucitor și a vorbit cu prorocul Moise și Ilie, fiind numit Fiul lui Dumnezeu.

Această scenă se desfășoară înaintea episodului patimilor prin care Mântuitorul și apostolii urmau să treaca. Hristos alege acest moment pentru a-și întări ucenicii în credință și pentru a-i asigura de perfecțiunea vieții în Împărăția lui Dumnezeu, ideal pentru care apostolii vor lupta până la sfârșitul vieții.

Semnificația tainică a acestei sărbători este vederea lui Dumnezeu și transfigurarea omului. Doar prin ochii credinței, ai speranței și ai iubirii putem descoperi măreția și rostul existenței noastre. Avem nevoie vitală de o transfigurare lăutrică și de o restaurare a vieții. Nu uitați, oameni buni, pentru a putea schimba această lume trebuie mai întâi să ne schimbăm pe noi înșine.

Dragilor, Hristos își arată gloria pentru a trezi în noi dorința după cele care nu sunt efemere ci permanente. Cum putem să vedem și noi această glorie? Înnoindu-ne viața, înlăturând ignoranța și superficialul, căutându-l cu sinceritate pe Dumnezeu, căutând siguranta și lumina în viața noastră de zi cu zi.

Un mare înțelept spunea că până la venirea lui Mesia, poporul îl aștepta pe Dumnezeu. De la venirea lui Hristos încoace, Dumnezeu îl așteaptă pe om.

Vă invit să nu tratăm superficial sărbătorile religioase, ele au fost lăsate cu un scop mai presus de fire. Trăite în profunzime, ele ne pregătesc pentru patimă, înviere și viață!

Toate cele bune!