Ambulanţa Sălaj a transportat peste 10.000 de bolnavi „inchipuiţi”, declarand nume şi CNP-uri false.
La mai bine de o săptămană de la publicarea de către Ministerul Sănătăţii a unui sumar al neregulilor rezultate in urma controalelor la staţiile judeţene de ambulanţă din Sălaj şi Tulcea, corpul de control al Ministerului Sănătăţii a dat pentru presă o parte din neregulile găsite in timpul controalelor.
Bolnavi „inchipuiţi” şi CNP-uri false
Din datele furnizate presei de corpul de control al Ministerului Sănătăţii şi declaraţiile secretarului de stat Raed Arafat, rezultă că au fost decontate peste 46 de mii de servicii medicale la Staţia de Ambulanţă Sălaj, aproximativ 17 la sută din populaţia judeţului, din care 30 la sută din raporturile de decontare conţineau menţiunea „necunoscut”, adică „bolnavi inchipuiţi”, potrivit lui Raed Arafat. In peste 1.700 de cazuri in care au fost bolnavi transportaţi de ambulanţă, s-au descoperit coduri numerice personale (CNP) eronate sau care nu sunt identificate in evidenţele judeţului şi nici in ţară.
Informaţia este intărită de rezultatele unui alt control realizat in urmă cu cateva luni de către Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) Sălaj la Ambulanţă privind respectarea contractului de decontare a serviciilor. Corpul de control al CJAS Sălaj a depistat mai multe nereguli referitor la modul de completare a jurnalelor de bord de pe autosanitare. Unele date care trebuiau completate, conform legii, erau incomplete sau chiar lipseau cu desă-varşire şi lipsa CNP-urilor bolnavilor transportaţi. CJAS a amendat Serviciul de Ambulanţă cu suma de 22.371 de lei.
O altă neregulă face referire la apelurile de urgenţă primite de Ambulanţa Sălaj. 70 la sută din apelurile inregistrate au fost pe telefonul fix. Anchetatorii spun că e imposibil ca atat de mulţi oameni să folosească serviciul telefonului fix avand in vedere că numărul unic de urgenţă 112 este mult mai la indemană decat numărul fix, unde, in plus, apelul se taxează.
Din estimările lui Raed Arafat, un pacient din trei transportaţi de Ambulanţa Sălaj nu a existat. In plus, a fost declarat un consum mai mare decat cel real pentru autosanitare.
Frauda totală, in cele două judeţe este estimată la 100 de mii de litri de combustibil, prin raportarea unui consum mai mare decat cel real. In acest mod, se pare că peste 100 de mii de euro ar fi intrat in buzunarele angajaţilor de la staţiile de Ambulanţă din cele două judeţe. Pe langă pagubele ce urmează să fie confirmate, Ioan Cordea, şeful Serviciului de Ambulanţă, va trebui să returneze banii incasaţi pentru gărzi efectuate in perioada februarie – mai 2010.
Sancţiuni… in aşteptare
In mod paradoxal, Cordea este in continuare şef la Ambulanţă. La doar cateva zile după publicarea rezultatelor controlului, prefectul Sălajului, Alexandru Vegh, i-a cerut directorului Ambulanţei Sălaj să-şi prezinte demisia din funcţia pe care o ocupă. Cordea nu a dat curs acestei solicitări.
Mihai Cheşeli, purtătorul de cuvant al DSP Sălaj, ne-a declarat că Ioan Cordea nu a demisionat din funcţie şi că raportul şi contractul de management incheiat cu dr. Cordea sunt analizate, iar termenul pentru implementarea măsurilor stipulate in raport este de 30 de zile. „In momentul in care vor fi aplicate măsurile se va evidenţia foarte clar şi motivele”, a declarat, purtătorul de cuvant al DSP, instituţia care il poate demite pe Cordea, dar, incă, nu o face.