Scandal urias pentru pamant la Jibou

imagine-articol1_52817

 

Peste 50 de proprietari de terenuri spun ca cineva le lucreaza abuziv terenurile, ba chiar le si intabuleaza

La Jibou, mai exact in Cuceu, sat care apartine de orasul de pe Somes, mai multi locuitori se confrunta cu o situatie care pare sa fi scapat de sub control. Cetatenii reclama faptul ca Terhes Gheorghe, un fermier din Zalau, le lucreaza pamanturile abuziv si, in unele situatii, chiar le si intabuleaza. Reprezentantul locuitorilor aflati in aceasta situatie, Cupsa Ioan, a depus mai multe plangeri la Parchetul de pe langa Judecatoria Jibou, la Politia Jibou si la Primaria Jibou, in care cere oprirea intabularilor abuzive, verificarea intabularilor si tragerea la raspundere pentru abuzurile de care oamenii il acuza pe Terhes Gheorghe. Cupsa Ioan a anexat la plangerile depuse si un tabel cu proprietarii de terenuri din Cuceu a caror proprietate a fost tulburata, incalcata si luata in mod abuziv. Peste 50 de persoane au semnat si s-au inscris in acest tabel. 

„Ma numesc Cupsa Ioan, detinator de teren in satul Cuceu, de teren luat, lucrat abuziv si inclusiv o parte din el intabulat de catre Terhes Gheorghe, administratorul societatii SC Natan Agricol SRL. Vorbesc in numele mai multor proprietari de terenuri din satul Cuceu, a caror proprietate a fost incalcata, tulburata si miezuniile le-au fost stricate. Detinem terenurile agricole pe care le lucram, le avem inregistrate si platim impozite dupa ele si care ne-au fost luate in mod abuziv de Terhes Gheorghe. Pana in momentul in care Terhes Gheorghe a cumparat pamant in Cuceu, nu au fost probleme de proprietati. Insa de cand acest om a venit sa cumpere pamant si sa lucreze abuziv la noi in Cuceu sunt probleme, ca le-a lucrat abuziv pe toate. Unii dintre noi l-am atentionat verbal. Si nici un rezultat. Eu, personal, l-am atentionat cand mi-a arat terenul. Am facut plangere la Parchetul de pe langa Judecatoria Jibou, la Primaria Jibou si la Politia Jibou. Inca nu s-a luat nici o masura. Intre timp, Terhes Gheorghe a semanat, o parte a si cules. Si eu am ramas fara niciun rezultat, fara niciun raspuns. Asta e situatia mea. Dar in cauza sunt zeci sau chiar sute de locuitori din satul Cuceu”, explica Cupsa Ioan situatia.

Primaria Jibou le spunea in primavara oamenilor revoltati
care cereau o rezolvare a situatiei ca „nu se poate”

Prima plangere a fost depusa la Primaria Jibou in data de 23 martie 2016, de catre Cupsa Ioan, prin care s-a cerut primariei oprirea intabularilor, verificarea tuturor documentelor existente la intabularile deja efectuate, si crearea unei comisii speciale din care sa faca parte si cetateni din Cuceu.
La data de 26 aprilie 2016, Cupsa Ioan a primit un raspuns de la viceprimarul in functie la aceea vreme, Bujor Ioan, inregistrata la Primaria Jibou cu numarul 4118 din 26 aprilie 2016, semnata si de secretara Opris Maria. Raspunsul dat de Primaria Jibou a fost ca pentru avizarea documentelor de intabulare terenuri a fost imputernicit Bota Cosmin, referent de specialitate la Biroul agricol. Si ca in cazul in care documentatiile au fost complete si corecte, au fost avizate. Petitionarilor li s-a transmis ca nu se poate opri intabularea asa cum solicita ei, in cazul in care documentatia este corecta, deoarece lucratorii primariei pot fi sanctionati in conditiile prevazute de lege. „Intocmirea unui plan parcelar consideram ca ar fi fost util in speta de fata, dar Primaria Jibou nu poate sa achite costul unui plan parcelar, deoarece este vorba despre proprietati private”, mai precizeaza raspunsul dat de Primaria Jibou in 26 aprilie.

Omenilor li se explica in octombrie si de ce „nu se poate”

Manat din spate de interesul sau si de multimea de oameni nemultumiti de ce se intampla, Cupsa Ioan s-a dus din nou in 20 octombrie la Primaria Jibou, pentru a incerca rezolvarea situatiei. L-am insotit si la primarie am dat chiar peste referentul de specialitate de la Biroul agricol din cadrul primariei, domnul Bota Cosmin, care a facut o declaratie ad-hoc pe subiect. „Cunoastem problema unor cetateni din satul Cuceu. S-a facut o plangere la primaria Jibou, la care au primit raspuns. In ceea ce ne priveste pe noi referitor la oprirea intabularilor efectuate de catre cumparatorul din Cuceu, nu avem o baza legala sa oprim, fiindca intabularile se fac pe titlul de proprietate al persoanelor care vand terenul, nu direct pe cel care cumpara. Nu avem o baza legala sa putem opri aceste intabulari. Din cate am inteles, domnii din Cuceu au depus si plangere la Parchet in privinta aceasta si nu au primit un raspuns; dosarul este in cercetare. Sa speram ca se vor intelege si pe cale amiabila.”
Tot Bota Cosmin ne explica din ce cauza s-a creat aceasta situatie. „S-a creat si din cauza ca la Legea 18 nu s-au efectuat schitele de punere in posesie cum s-au efectuat in celelalte sate apartinatoare Jiboului. Oamenii in varsta care traiau atunci au stiut terenul lor, pe care l-au lucrat pe vremea cand erau copii alaturi de bunici. Noi, din aceasta cauza, ca si UAT (primarie – n.r.), suntem intr-o oarecare dificultate sa-i ajutam pe oameni, fiindca nu avem schitele de punere in posesie, cum au fost facute la alte sate.” Si Bota Cosmin ne spune si cum vede el rezolvarea. „Noi, anul acesta am incercat prin Programul Cadastrare nationala, exact zona aceasta de la Cuceu s-o cuprindem prima data, stiind ca sunt dificultati si probleme. Din pacate, la licitatie nu s-a prezentat nimeni, niciun expert, nicio firma autorizata ca sa faca lucrarile. Vom incerca anul viitor. Din cate am inteles de la domnul primar, poate vom accesa fonduri europene sa rezolvam aceasta problema in satul Cuceu. S-a discutat cu primarul. Chiar saptamana aceasta a fost o sedinta in care s-a discutat problema aceasta si s-a ajuns la concluzia ca nu se poate opri intabularea. Cand s-au inceput intabularile la Terhes Gheorghe, noi am incercat, pentru a evita aceste probleme, sa cerem de la expert pentru fiecare intabulare un proces verbal de vecinatate. S-a refuzat de catre expert. Noi avem adresa scrisa si trimisa catre expert. A doua incercare pe care noi am facut-o, tot asa in scris, catre expert, am cerut planul parcelar, sa-l faca expertul, si a fost refuzat. Daca aceste documente le aveam, toate persoanele din tarlaua respectiva erau puse in ordine conform titlului de proprietate. Nu am avut ce face si a trebuit sa mergem cu intabularile in continuare. Singura sansa pentru rezolvarea situatiei se poate face numai cu un cadastru general. Noi, si la alte litigii din alte zone, cand se prezinta cetatenii la noi, ii indrumam spre judecatorie pentru un proces de granituire. Asta e ce putem face noi deocamdata”, a explicat Bota Comsin, referent de specialitate la Biroul agricol din cadul Primariei Jibou.

Pagubitii arata „pe viu” unde-i nedreptatea
pe care autoritatile nu o vad in hartii

Impreuna cu satenii din Cuceu am fost sa vedem care sunt pamanturile de la care s-a iscat scandalul si cum li s-a facut nedreptatea pe care o reclama. Sunt multi si fiecare are ceva de spus. Le sta pe suflet, ii apasa. stop_coloana

Hriscan Viorica: „Ii cate-o rachita, cate un pom lasat miezunie. Terhes le-o scos si acuma oamenii nu isi mai cunosc pamanturile. Eu l-am prins aici pe un om care mi-o scos rachita care era miezunie. Era cu excavatorul la mine pe pamant. O zis ca Terhes l-o trimis.”
Blajinschi Dan: „De cand tot umblu sa imi scot pamantul de la Terhes Gheorghe. Eu nici nu am drum, nici nu am acces la el. Are firma de paza, care pazeste tot. Daca vrem sa mergem cu tractorul sa ne lucram pamanturile, suntem urmariti de oamenii de paza, ne intreaba unde mergem si ce facem. Ne i-a la rost la noi pe pamant.”
Cupsa Ioan: „I-am propus si ii propunem in continuare cu terenul care l-a cumparat sa vina la noi sa formam o comisie sa identificam terenul pe care l-o cumparat si l-o arendat si ala sa-l lucreze. De restul sa nu se atinga. Nu-i de acord domnul Terhes. El spune ca el ii proprietar, noi sa ne masuram terenurile, sa ne batem tarusi, acolo unde avem terenuri. El nu are rusine. S-o pus stapan pe tot. Terhes vine si bate tarusi si lucreaza pamantul. Si noi proprietari reali ai pamanturilor ramanem fara nimic.”
Dragan Cornel: „Am auzit ca pamantul meu l-o intabulat Terhes Gheorghe pe el, cat ca trec zilnic pe aici. Am acte pe el, am tot. Nici nu am stiut. Ca pe 10 ari dincolo de vale s-o bagat Terhes si o samanat porumb. Mai am un pamant unde cred ca si acolo s-o bagat si l-o lucrat. Fara arendare, fara sa ii dau acordul meu. Niciodata nu am dat la nimeni pamanturile mele. O sa incerc sa ma inteleg cu el, poate imi da ceva. Daca nu, ma duc si fac plangere la politie.”
Boies Alexandru: „Am un pamant de 29 de ari pe care mi-l lucra Terhes de mai multi ani si nu m-o intrebat nimic. Nu mi-o cerut voie. Nu i-am spus nici sa-l lucre, nici sa nu-l lucre. Sunt om batran si nu am putere sa ma duc la politie sa depun plangere”. 

Paratul Terhes spune ca oamenii de fapt se bucura

Terhes Gheorghe ne uimeste cu declaratia sa. „Oameni din Cuceu se bucura ca le-am lucrat pamanturile si le-am curatat de spini, cu exceptia lui Cupsa Ioan si poate inca vreo doi-trei oameni din toata localitatea. Restul se bucura. Daca eu nu veneam sa le curat, terenurile din localitate erau parasite. Omul care mi-o dat terenul in arenda, omul care mi-o vandut, o venit si mi-o delimitat terenul. Sunt cazuri in care omul cand o delimitat suprafata lui aproximativ intr-un camp plin de spini, l-o delimitat mai lat sau l-o delimitat mai incolo sau mai incoace. Nu am chemat niciun vecin. Proprietarul are obligatia sa isi delimiteze terenul”, zice Terhes.
S-or fi bucurand cativa, dar tare multi sunt nemultumiti si asteapta ca Parchetul sa se pronunte in cazul lor, sa se poata judeca cu Terhes, nu de bucurie.

 

Pagubitul a venit in audienta la Prefectura,
de unde este trimis inapoi la Parchet

Saptamana trecuta, vineri 21 octombrie, Cupsa Ioan a venit la Prefectura Salaj, unde a fost primit in audienta de subprefectul Vasvari Robert. La discutie au participat si un specialist in fond funciar si directorul Oficiului Judetean de Cadastru Salaj, Lakatos Alexandru. Au fost expuse problemele cu care se confrunta locuitorii din satul Cuceu, insa nu s-a putut rezolva nimic pe loc.
Lakatos Alexandru, seful Oficiuliu Judetean de Cadastru, le-a dat sfaturi nemultumitilor. „Continutul unui dosar de intabulare este stabilit de un ordin a Agentiei Nationale de Cadastru. In prima faza ar fi solutia asa imediata ca sa nu se mai intabuleze pamanturi, dar Primaria Jibou are competente legale de a nu aviza documentele de intabulare si atunci se opreste tot. A doua faza ar fi sa cereti o audienta la procurorul sef si expuneti acolo situatia. Institutiile vor fi obligate sa depuna toate documentele pe care le cere Parchetul, legat de cine a intabulat, smecherasu, arendasu, informatii despre angajatii Oficiului de cadastru, ce parcele si toate detaliile. Primaria Jibou prea usor scapa de raspundere. Vizeaza ilegalitati? Atunci si ei sunt partasi. Imposibil sa nu fie o lege care sa-l opreasca pe individul Terhes Gheorghe care face abuzurile la dumneavoastra”, a explicat seful Oficiuliu Judetean de Cadastru, Lakatos Alexandru.
Subprefectul Vasvari Robert a promis ca va trimite o solicitare scrisa catre Primaria Jibou, in care va cere ca intabularile sa fie facute cu o antetie sporita, pentru evitarea acestor situatii neplacute, si i-a indrumat pe cei in cauza sa insiste la parchet pentru rezolvarea situatiei.

Prefectul Marin Nitu ii cere primarului Dan Ghiurco sa gaseasca rezolvarea

Prefectul Salajului, Marin Nitu, a avut saptamana aceasta o discutie cu primarul Jiboului Dan Ghiurco, la sediul Prefecturii Salaj, despre situatia intabularilor din Cuceu. Joi, 27 octombrie, i-a cerut sa rezolve problema cat mai urgent. Dan Ghiurco i-a promis prefectului ca se va ocupa de aceasta situatie personal si va gasi solutii. Prefectul Nitu a mai spus ca in cazul in care primarul Jiboului Dan Ghiuco nu rezolva situatia va trimite sa evalueze cazul la fata locului Corpul de Control al cabinetului prefectului, impreuna cu un reprezentant de la Cadastru, pentru a cerceta problemele cu intabularea din Cuceu.

Si lucrurile se urnesc; greu, dar se misca intr-o directie

In aceeasi zi, dupa intalnirea cu prefectul, la cererea locuitorilor din Cuceu, primarul Jiboului a dispus ca o echipa formata din Ciascai Maria de la Urbanism, Pocol Mihai de la Biroul Agricol si Opris Maria secretara primariei sa mearga la fata locului sa discute cu oamenii. Intalnirea a avut loc la Caminul Cultural din satul Cuceu. Au fost prezenti peste 50 de sateni, in frunte cu Cupsa Ioan, reprezentantul satenilor, care il acuza pe Terhes Gheorghe ca lucreaza si intabuleaza abuziv terenurile din Cuceu. A fost prezent si paratul Terhes Gheorghe, dar si expertul care a intabulat o parte din pamanturi, Pusok Crecan Ferenc. La finalul intalnirii secretara Primariei Jibou, Opris Maria, a intocmit un proces verbal in care s-a consemnat pe cat s-a putut luarile de cuvant ale fiecarei persoane.
„Facem tot ce e necesar pentru rezolvarea problemei, tot ce putem omeneste, pe cale amiabila. Incepand de luni vom merge in camp cu expertul si cu oamenii, fiecare cu titlurile in mana si vom rezolva situatia. Vom face si o adresa in scris pentru a instiinta localnicii, ca sa solutionam problemele”, ne-a declarat secretara primariei Jibou, Opris Maria.