Scandal la Școala „Simion Bărnuțiu” din cauza sălilor de clasă insuficiente
Faptul că Școala Gimnazială „Simion Bărnuțiu” din Zalău este una dintre cele mai bine cotate unități de învățământ din reședința județului și că părinții care au locuri de muncă în zona centrală vor să le fie mai la îndemână să ducă și să ia copilul de la școală, face ca cererile de înscriere să fie în fiecare an mult peste numărul de locuri disponibile.
Așa s-a ajuns în situația ca numărul sălilor de clasă să fie insuficient pentru numărul claselor existente, și de această dată. O spun părinții revoltați acum de faptul că directorul școlii le-a spus la o ședință din 16 iunie că, în anul școlar 2021-2022, ai lor copii din clasele a III-a și a IV-a vor merge la școală schimbul doi, din cauza sălilor de clasă insuficiente.
Din cauză că propunerile comitetului de părinți nu au fost luate în seamă de conducerea școlii, dar mai ales pentru faptul că una dintre propuneri făcută de conducerea școlii a fost să mute cursurile claselor a III-a și a IV-a la școlile ”Iuliu Maniu” sau ”Avram Iancu”, părinții urmeaza să trimită o petiție Inspectoratului Școlar Județean Sălaj și Primăriei Zalău, în speranța că vocile lor vor fi auzite și propunerile lor vor salva situația copiilor din ciclul primar.
“În Școala Gimnazială <Simion Bărnuțiu> Zalău, începând cu anul școlar 2021-2022, nu mai există efectiv spațiu (săli de clasă) pentru două dintre clase.
În această situație s-a ajuns din mai multe motive, între care menționăm: faptul că începând cu anul școlar 2012-2013, au fost introduse clasele pregătitoare în ciclul primar; reconfigurări în ce privește circumscripțiile școlare în sensul unor modificări în arondarea străzilor la unitățile de învățământ; faptul că, în ultimii câțiva ani, la Școala Gimnazială <Simion Bărnuțiu> s-au înscris și a fost acceptat un număr mai mare de copii decât a fost prevăzut în planul de școlarizare (câte o clasă de cel puțin 25 copii în fiecare an, în plus față de cele 2 clase + clasa de limba maghiară, cum prevedea planul de școlarizare).
În data de 16 iunie 2021, reprezentanții părinților copiilor din clasele a II-a și a III-a (viitoarele clase a III-a și a IV-a) au fost convocați la o ședință de către doamna director, ocazie cu care ni s-au adus la cunoștință cele de mai sus, precum și soluțiile pe care le-a identificat doamna director pentru ca toți copiii înscriși la această școală să poată participa la cursuri.
Soluțiile propuse, din care ni s-a cerut să alegem la ședință, au fost:
A – câte 2 clase de-a treia și de-a patra să meargă, prin rotație, la cursuri după-amiaza, aceasta presupunând ca fiecare dintre acestea să își desfășoare astfel activitatea aproximativ 5 săptămâni/semestru, B – două dintre clase – una de a III-a și alta de a IV-a, desemnate prin tragere la sorți, să țină cursurile tot anul în alt spațiu (la Școala Gimnazială <Avram Iancu> sau la Școala Gimnazială <Iuliu Maniu>).
Părinții care au participat la această ședință s-au arătat, în majoritatea lor, nemulțumiți de cele două variante propuse și au propus alte două variante:
C – în loc de ore după-masa, să facă prin rotație orele online toate clasele I-IV (astfel s-ar ajunge ca fiecare dintre clase să facă școala în sistem online cca. 2 săptămâni/semestru) sau D – să facă ore după-amiaza toate clasele I-IV, alternativ, astfel încât fiecare dintre clase să meargă după-amiaza câte 2 săptămâni/semestru.
Având în vedere faptul că nu toți părinții participanți la ședință (câte doi părinți din fiecare clasă) au avut cunoștință de obiectul discuțiilor dinainte de a participa la ședința respectivă, astfel încât să aibă posibilitatea de a solicita opiniile/eventualele propuneri ale părinților din clasele pe care le reprezentau la acea ședință, decizia a fost amânată în acest scop la o dată ulterioară.
Din păcate, cele două variante propuse de părinți la ședința din data de 16 iunie 2021 nu au fost luate în considerare de doamna director, nici nu au fost supuse dezbaterii în Consiliul de administrație al școlii și nici nu am mai fost convocați, până la întocmirea prezentei petiții, la o altă ședință pentru a ne expune punctul de vedere.
Menționăm totodată faptul că, potrivit prevederilor art. 16 alin. 4 din Ordinul Ministrului Sănătății nr. 1456/2020, act normativ obligatoriu pentru toate instituțiile școlare, a cărui nerespectare poate fi sancționată chiar contravențional, <antepreşcolarii, preşcolarii şi elevii din învăţământul primar (clasa pregătitoare şi clasele I – IV) şi elevii din clasele a VIII-a şi a XII-a au activitate educativă/cursuri numai dimineaţa>.
Doamna director, cu ocazia ședinței din 16 iunie 2021, ne-a asigurat de faptul că de la obligativitatea desfășurării cursurilor dimineața pentru clasele a III-a și a IV-a se poate face derogare printr-o cerere la Inspectorat – nu ne-a indicat și temeiul legal pentru o astfel de derogare. Totodată, a ținut să precizeze că această derogare este posibilă exclusiv pentru clasele mai sus menționate.
Pe de altă parte, ne-a adus la cunoștință faptul că Primăria Municipiului Zalău are în plan un amplu proiect de renovare a acestei școli, iar lucrările ocazionate de acest proiect vor impune, mai mult ca sigur, efectuarea cursurilor după-amiaza pentru toate clasele primare.
În acest context, având în vedere că pentru situația în care se va pune problema renovării școlii va fi posibil ca toate clasele primare să facă și ore după-amiaza, speranța noastră este că, cu atât mai mult pentru situația în care ne aflăm acum, respectiv lipsa a doar două săli de clasă, s-ar putea obține derogare pentru desfășurarea orelor după-masă pentru toate clasele de la clasa I la clasa a IV-a, în mod alternativ.
În altă ordine de idei, în urma discuțiilor purtate la ședință cu reprezentanta Municipiului Zalău, am înțeles că, deocamdată, Municipiul Zalău nu a identificat soluții pentru a rezolva această problemă a spațiului, o eventuală soluție presupunând costuri mari, dar și timp destul de îndelungat (ani). Concluzia ar fi că problema lipsei de spațiu nu doar că va rămâne nerezolvată și pe viitor, dar, mai mult, având în vedere tendința constantă din ultimii ani de admitere la clasa pregătitoare a unui număr de copii mult peste capacitatea de cuprindere a unității școlare (tot cu câte o clasă de cel puțin 25 de elevi peste planul de școlarizare), aceasta se va agrava: în anul școlar 2022–2023 vor fi 3 clase fără săli de clasă, în anul școlar 2023-2024 vor fi 4 clase fără săli de clasă, ceea ce va atrage după sine, la un calcul matematic simplu, necesitatea efectuării cursurilor de după-masă pentru copiii de clasele a III-a și a IV-a pentru și mai multe săptămâni decât se pune problema acum, pentru anul școlar 2021-2022.
Așa cum se știe, orele de după-amiaza sunt foarte puțin eficiente din mai multe cauze, dintre care amintim: nu țin cont de bioritmul uman atât pentru elevi, cât și pentru profesori; copiii sunt nevoiți să învețe mult mai mult la lumină artificială; programul elevului nu se mai armonizează cu programul părinților, rămânând dimineața nesupravegheat în cele multe cazuri, iar toate aceste motive ne determină să căutăm soluții pentru a reduce cât mai mult perioadele în care copiii noștri desfășoară orele după-amiaza.
În opinia noastră, este profund inechitabil ca, din cauza incapacității autorității publice locale de a asigura spații pentru desfășurarea în bune condiții a activității școlare de către copiii noștri, să fie practic sacrificați <pentru binele școlii> doar copiii din clasele a III-a și a IV-a.
Având în vedere cele de mai sus, prin prezenta vă solicităm sprijinul, ca soluții de compromis temporare, în sensul: fie de a aproba desfășurarea orelor în sistem online de către toate clasele primare din cadrul școlii noastre, de la clasa I până la clasa a IV-a, alternativ (fiecare clasă urmând astfel să desfășoare orele online aproximativ 4 săptămâni pe parcursul întregului an școlar); fie de a acorda o derogare de la obligativitatea desfășurării cursurilor de dimineață, în sensul de a da posibilitatea de a face ore după-amiaza, alternativ, toate clasele primare din cadrul Școlii Gimnaziale Simion Bărnuțiu (cu excepția claselor pregătitoare ale căror săli special amenajate nu pot fi utilizate pentru programul de după-masă de către alte clase).
În mod evident, în acest fel efectul lipsei de spațiu va fi mult mai puțin resimțit atât de către elevi, cât și de către părinții acestora, care cu siguranță vor avea o mult mai mare disponibilitate în a fi solidari cu această unitate de învățământ până la rezolvarea, imperios necesară, a problemei spațiului”, scrie în petiția care urmează să fie trimisă de părinți la Inspectoratul Școlar Județean Sălaj.
Primăria Zalău a construit în aprilie două săli de clasă modulare în curtea școlii
Administrația locală a reușit anul acesta să suplimenteze numărul sălilor de clasă, tocmai pentru o mai bună organizare a cursurilor, prin construirea a două săli de clasă modulare, în containere, însă se pare că tot nu sunt suficiente. Decizia Primăriei Zalău de a achiziţiona acest ansamblu modular a venit în contextul în care Şcoala Gimnazială „Simion Bărnuţiu” are cel mai mare număr de elevi dintre şcolile din municipiu – 957, iar două clase erau obligate să desfăşoare orele după-amiaza.
”În incinta Şcolii Gimnaziale Simion Bărnuţiu a fost amplasat un ansamblu modular cu două spaţii educaţionale, hol şi grup sanitar, care vor deservi două clase de elevi. Ansamblul modular este prevăzut cu două săli de clasă complet echipate (instalaţii sanitare, electrice şi de încălzire/ climatizare, uşi interioare/exterioare, calorifere, ventilatoare, convectoare, covor PVC, rulou cu lamele din plastic, prize, întrerupătoare, corpuri de iluminat, etc.), un hol comun, grupuri sanitare (unul pentru fete şi unul pentru băieţi) şi un spaţiu pentru persoanele cu dizabilităţi, utilat conform standardelor şi normativelor în vigoare”, spuneau reprezentanții municipalității.
Nu mai faceți copii! Nu vedeți ca ăștia nu sunt in stare sa construiască o școala, o grădinița, o creșă, un cămin ! Nemernicii!!!
Ciunt se chinuie de 6 ani sa faca o gradinita si ungurii au facut-o in mai putin de un an, se poate vedea si calitatea lucrarilor si valoarea investitiei la cele 2 gradinite.
Gradinita lui Ciunt este de 5 ori mai scumpa si de o calitate mult mai prosta, decat gradinita facuta de unguri cu bani din Ungaria.