Senatul României a adoptat, săptămâna trecută, proiectul de lege privind aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr.179/2022 pentru modificarea și completarea OUG.18/2009 privind creșterea performanței energetice a blocurilor de locuințe.

Potrivit legii, contribuția proprietarilor la lucrările de anvelopare a blocurilor, lucrări executate din fonduri europene, scade la maxim 5 la sută din valoarea lucrărilor. Contribuția proprietarilor de apartamente din blocul vizat de lucrări poate fi de doar 2 la sută, dacă primăriile locale suportă din bugetul lor diferența de 3 la sută.

Inițiativa de modificare a legii aparține Ministerului dezvoltării, din dorința ca, în exercițiul financiar 2021-2027, să fie cât mai multe blocuri de locuințe eficientizate energetic prin fonduri europene, considerându-se că, prin reducerea contribuției, proprietarii își vor da acrodul mai ușor pentru acest tip de lucrări.

”Având în vedere că alocarea totală de fonduri europene din cadrul programelor regionale 2021-2027 este de peste 600 de milioane de lei, apelurile de proiecte urmând a se desfășura în primul trimestru al acestui an, era nevoie de prevederi legislative clare, care să ajute accesarea acestor fonduri, crescând numărul de locuințe reabilitate termic și implicit calitatea vieții cetățenilor. Având în vedere și criza energetică pe care o traversăm, măsura este și mai urgentă, mai ales că cea mai ieftină energie rămâne, întotdeauna, cea pe care nu o consumi”, se arată în expunerea de motive a legii.

Prin urmare, această lege asigură diminuarea contribuției suplimentare pe care administrațiile locale și cetățenii trebuie să le plătească în cadrul acestor proiecte de reabilitare termică. 90 la sută din bani vor fi din fondurile europene, 5 la sută din alocări de la bugetul de stat și restul de 5 la sută vor fi împărțiți între administrațiile locale și asociațiile de proprietari, primăriile putând asigura maxim 3% din costurile totale.