La sedinta Comitetului Director al Asociatiei Crescatorilor de Albine din Romania, Sc Apicola Salaj a fost nominalizata cu rezultate bune intr-un an apicol dificil, ocupand locul cinci pe tara si locul doi pe Transilvania in ceea ce priveste cifra de afaceri si profitul net realizat.
L-am contactat pe Stefan Coste, directorul SC Apicola Salaj, pentru a primi cateva informatii privind apicultorii si apicultura salajeana.
“Cu toate ca am avut 3 – 4 ani vitregi in ceea ce priveste productia apicola, in special productia de miere, crescatorii de albine din Salaj s-au aprovizionat cu stoicism pentru mentinerea efectivelor de albine cu materiale, biostimulatori, hrana si medicamente. Judetul Salaj are deficit de baza melifera, dar cu toate acestea a depasit judete mari, precum Timis, Arad, Bihor, Satu Mare, cu potential melifer inzecit. Aceste judete cuprind Campia de Vest, cu ferme de mii de hectare cultivate cu rapita, floarea soarelui, cu un potential deosebit fata de judetul nostru. Avem apicultori vrednici, si asta se vede la nivel national”, a spus Coste.
Directorul SC Apicola Salaj are si nemultumiri, ca de altfel majoritatea apicultorilor din tara. In primul rand, sprijinul de minimis promis de Guvern, de 45 de lei pe familia de albine, s-a redus la 15 lei pe familie. Si, din pacate, acest ajutor nici nu a ajuns la apicultori pana la ora actuala. stop_coloana
“Asociatia Crescatorilor de Albine si toti colegii din teritoriu din cele 40 de judete ne luptam cu directiile agricole si in final cu Ministerul Agriculturii pentru a obtine si in acest sector subventii pe colonia de albine, ca la restul speciilor. Specialistii din agricultura stiu ce inseamna aportul albinei prin polenizare la cresterea productiei agricole de la 30 la 70 la suta in functie de cultura. “n 28 martie se va desfasura Congresul Asociatiilor Crescatorilor de Albine din Romania, unde se va discuta si includerea apiculturii pe listele de subventii”, spune Stefan Coste.
De mentionat ca in data de 24 februarie va avea loc adunarea generala a Filialei ACA Salaj, la care vor participa pestre 450 de membri ai asociatiei si unde se va alege noul Consiliu Director si se va prezenta bilantul. Un bilant imbucurator pentru apicultorii salajeni, avand in vedere ca munca lor este recunoscuta la nivel regional si national.