Cunoscutul profesor de matematica Mirel Matyas, de la Coilegiul Tehnic API din Zalau, un pasionat de calatorii si de fotografie, prezinta un reportaj despre un sat salajean care, in anul de gratie 2019, a ramas rupt de lume.

rn

Profesorul a vizitat recent, in cadrul priectului sau intitulat "Hoinar prin Salaj", satul Turbuta, din comuna Surduc, despre care spune ca este una dintre cele mai pitoresti localitati ale judetului.
Situata pe malul drept al Somesului, sub Prisnel, in localitatea Turbuta este cat se poate de pitoresc, dar se traieste greu. Pentru ca singura cale de acces spre restul lumii este o punte pietonala, uneori si bacul. Majoritatea localnicilor posesori de autoturisme au garaje si parcare pe cealalta parte a Somesului. E frumos in Turbuta, unde poti vedea porti de sura frumos decorate, o biserica de lemn ce dateaza din secolul XVII, dar frumosul nu tine loc de comfort pentru localnici.
Merita redat integral reportajul lui Mirel Matyas, in care acesta observa fin toate aspectele care privesc pitorescul sat Turbuta.
“Stiati ca în judetul Salaj exista o localitate ce este (aproape) lipsita de masini? Este vorba despre Turbuta, sat apartinând de comuna Surduc, situat pe malul drept al Somesului, sub Prisnel. Accesul în sat se face doar pietonal prin intermediul unei punti suspendate peste Somes sau cu bacul. Însa cum nu exista podar, cei care vor sa treaca dintr-o parte în alta a Somesului trebuie sa conduca singuri bacul…
Pe malul stâng, localnicii din Turbuta îsi lasa masinile. E o parcare si unii si-au construit si garaje. De exemplu, daca locuiesti undeva în capatul satului, spre Ciocmani si faci naveta la Jibou, te trezesti cu noaptea în cap, o iei pe jos pe ulitele satului, treci puntea (sau folosesti bacul) si îti iei masina de pe celalalt mal. La fel se întâmpla si seara când vii acasa…
Problema este ca, Doamne fereste, daca ai un necaz si trebuie sa vina ambulanta sau pompierii, masinile nu au cum sa ajunga la tine!
Iarna, situatia este si mai grea. De exemplu, un localnic a muncit câteva ore sa curete puntea pietonala de zapada. Mai întâi, cu o lopata a aruncat zapada batatorita de trecatori în apele Somesului. Apoi, cu o roaba a transportat sare pe care a împrastiat-o pe punte si pe rampa de acces. Asta pentru ca a doua zi începea scoala si copiii din sat, care merg la scoala la Jibou (autobuzul scolar îi asteapta pe celalalt mal al râului) trebuiau sa treaca puntea. Nu-i stiu numele celui care a curatat puntea, dar merita tot respectul nostru!
Ar mai fi doua cai de acces din sat, una spre Rona si alta spre Ciocmani, dar sunt drumuri de tara care de multe ori sunt inpracticabile.
Problema este veche, a fost semnalata de multe ori în presa. Recent, am auzit la Radio România Actualitati un reportaj semnat de Adrian Lungu. Localnicii spera, primaria Surduc promite…Pe mine m-au întrebat oamenii din sat, vazându-ma cu trepiedul si cu aparatul de fotografiat, daca sunt de la drumuri si daca am venit pentru pod. Cine stie, poate ca în curând se va rezolva problema", a scris profesorul de la API pe pagina sa de facebook.

rn

Primarul din Surduc spune ca a obtinut finantare
pentru un pod, care ar putea fi gata in doi ani

rn

Primarul din Surduc, liberalul Alin Babanas, ne declara ca Primaria a castigat doua proiecte de finantare, pentru pod rutier peste Somes, spre satul Turbuta si pentru asfaltarea a zece kilometri in comuna Surduc. Din cei zece kilometri, aproape doi kilometri vor fi asfaltati in satul Turbuta, ceea ce inseamna ca mai mult de jumatate din sat se va asfalta.
In ce priveste podul spre Turbuta, dupa ce se vor primi toate avizele, undeva dupa luna mai, va incepe constructia.
"In plus, mai avem un proiect pe fonduri europene pentru asfaltari de strazi si, daca avem punctajul, deci daca se castiga si acela, atunci satul Turbuta va fi asfaltat in intregime. Cam in 2 ani de zile, satul Tubuta va avea si strazi asfaltate si pod rutier”, a spus primarul Alin Babanas pentru Graiul Salajului.