O tara handicapata din punct de vedere al comportamentului politic se pregateste infrigurata sa-si aleaga noul presedinte. Iar alegerea locatarului de la Cotroceni pare sa fie „prioritatea zero” pe agenda prezidentiabililor si a partidelor politice. si asta in detrimentul crizei economice care produce mutatii semnificative in viata a milioane de romani. Preocupati doar de campanie, politicienii se improasca cu laturi si se acuza reciproc de situatia dezastruoasa a tarii. Loviti de amnezie sau poate de o crunta nesimtire, aproape toti candidatii uita ca au stat ani la rand la conducerea statului, in diferite functii alternabile de-a lungul celor douazeci de ani, dar cu aceeasi actori principali.
Avem astfel in „bloc starturi” pentru presedintie un fost ministru al Transporturilor trecut prin mai multe guvernari, un diplomat de cariera impins in fata in anii 90 de prieteni si rude cu mai multe stele pe umeri, dar si un medic cu mesaje aproape mesianice care promite romanilor ca se va lupta cu sistemul din care chiar el provine. Tabloul e completat de un liberal care la randul sau a ocupat o functie de ministru, de un poet de curte ceausist si de un cioban din Pipera care e banuit ca si-ar fi cladit imperiul imobiliar prin afaceri oneroase cu statul.
Pe astia ii avem, cu astia defilam… Suntem pusi din nou in situatia de a alege „raul cel mai mic”, fara a avea ocazia unei optiuni bazate pe principii politice solide. Desi toti ne-au dezamagit de-a lungul ultimelor doua decenii nici unul nu a avut bunul simt sa se retraga. Rand pe rand, aproape toti au fost la putere (sau in apropierea ei) si si-au dovedit impotenta politica si administrativa. Ce motiv am avea atunci sa ne mai prezentam in turma la urne? Istoria recenta ne-a dovedit pe deplin ca toti sunt o apa si un pamant, demagogi demni de operele lui Caragiale si politicieni cu discursuri de taverna de mahala. Din pacate, lectia de democratie autentica trebuie amanata pentru inca cinci ani. Poate atunci vom scapa de unii dintre „politicienii de carton”, pe cale biologica si vom avea sansa sa alegem ce ne dorim in virtutea propriilor simpatii umane si doctrinare si nu a dezamagirilor acumulate in timp.