In judeaul Salaj, zeci de unitati de invatamant vor fi desfiintate odata cu inceperea noului an scolar, din cauza numarului extrem de mic de elevi si prescolari. Potrivit Inspectorului Scolar General, Ioan Abrudan, s-a luat decizia desfiintarii a 32 de scoli si gradinite, incepand cu data de 1 septembrie 2010, din lipsa de copii. Este vorba despre 19 scoli si 13 gradinite, toate din mediul rural, situate in localitati izolate. In mediul rural salajean, numarul elevilor si prescolarilor scade de la un an la altul, potrivit inspectorului general scolar, Ioan Abrudan. “De vina pentru desfiintarea scolilor si gradinitelor este criza demografica”. “An de an se nasc tot mai putini copii, mai ales in mediul rural, fapt care face ca multe scoli sa nu-si mai aiba rostul”, precizeaza Ioan Abrudan.
COPIII PARCURG KILOMETRI INTREGI PANA LA SCOLILE UNDE INVATA
Din cauza desfiintarii scolilor din localitatile unde traiesc, copiii vor fi nevoiti sa parcurga cativa kilometri pana la scolile sau gradinitele din satele invecinate. Pentru elevii si prescolarii din unitatile care vor fi desfiintate exista solutia transportului catre scolile din apropiere. ^Copiii vor fi transportati cu microbuze catre cea mai apropiata scoala^, a precizat Ioan Abrudan. Multe scoli din judet, din lipsa de efectiv de copii, au fost inchise chiar daca sunt situate pe drumuri europene sau au fost complet renovate. Ca exemplu este scoala din Salajeni, care, dupa ce a fost renovata, a fost nevoita sa-si inchida portile, putinii copii fiind transferati la scoala din Bocsa.
LA SATE, INVATAMANT SIMULTAN
Scolile de la sate, din lipsa de copii, au invatamant simultan. Doua clase, in care invata copii de varste diferite, fac ore in acelasi timp cu acelasi profesor. Adica clasa a V-a este cuplata cu clasa a VIII-a, iar orele, cu exceptia orelor de romana si de matematica, se fac in acelasi timp. O jumatate de ora, profesorul lucreaza cu o clasa, iar cealalta jumatate cu cealalta clasa, lucru total ineficient in opinia lui Ioan Abrudan.
Comasari in Zalau
Numarul tot mai mic de elevi a afectat si scolile din orase. In municipiul Zalau, vor fi comasate trei clase intai: la Scoala “Mihai Eminescu”, la Scoala “Iuliu Maniu” si la Scoala “Gheorghe Lazar”. Scolile “Iuliu Maniu” si “Gheorghe Lazar” vor pierde fiecare cate o clasa de-a cincea. In judet, alte patru scoli vor pierde cate o clasa. Este vorba despre Scoala “Porolissum” Zalau, Liceul de Arta “Ioan Sima” Zalau, Scoala Gimnaziala Jebuc si Scoala Gimnaziala Fildu. In judetul Salaj, 15 unitati cu personalitate juridica au fost transformate in structuri. Este vorba despre cinci gradinite si zece scoli, care au ramas fara director, contabil , secretar sau bibliotecar, a mai adaugat Ioan Abrudan.