Sase mii de euro la hectar pentru impadurirea terenurilor

In conditiile in care in Romania padurile dispar vazand cu ochii, statul s-a hotarat sa dea bani, si nu putini, celor care au teren agricol si sunt dispusi sa il impadureasca, in loc sa il lase in paragina.
Programul “Prima impadurire” din cadrul PNDR 2014 – 2020, care isi propune sa mareasca suprafata forestiera, are alocati pentru sesiunea noiembrie 2016 – martie 2017 50 de milioane de euro. Acesta se desfasoara prin Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale.
Proprietarii de terenuri agricole care vor dori sa intre in programul “Prima impadurire” vor primi in primul an, la infiintarea fondului forestier, cate sase mii de euro la hectar, iar apoi, timp de 12 ani, cate 2.700 de euro de hectar, pe an. Valoarea maxima a sprijinului acordat pentru un proiect nu poate fi mai mare de sapte milioane de euro. Cererile se pot depune pana in data de 31 martie 2017.
Potrivit Agentiei pentru Finantarea Investitiilor Rurale, sprijinul financiar, acordat fermierilor ca valoare fixa, este reprezentat de costuri standard pe hectar pentru impadurirea de terenuri agricole si neagricole, sub forma a doua prime. Prima de înfiintare a plantatiilor forestiere acopera si costurile de elaborare a proiectului tehnic de împadurire (Prima 1). Se acorda, de asemenea, o prima anuala (Prima 2) care acopera lucrarile de întretinere a plantatiilor pe o perioada de maximum 6 ani, pâna la închiderea starii de masiv, efectuarea a doua lucrari de îngrijire a arboretelor dupa închiderea starii de masiv si pierderile de venit agricol pentru o perioada de 12 ani pentru suprafața împadurita.
Cine taie din padure nu mai primeste banii
Conditia de baza pentru a beneficia de sumele alocate este ca proprietarul sa intretina si sa pastreze padurea pana in momentul in care copacii ajung la maturitate si pot fi taiati, termen care difera in functie de specie.
Cei care nu respecta regula pierd banii alocati prin aceasta masura, dar si subventiile ulterioare de la APIA.
De asemenea, trebuie sa plantati doar copaci din arealul zonei unde aveti terenul.
Pot beneficia de program doar cei ale caror terenuri sunt inscrise in Registrul agricol. Terenul trebuie sa fi fost declarat la APIA in urma cu cel putin doi ani, iar pentru acest teren trebuie sa fi fost respectate in aceasta perioada standardele de eco-conditionalitate relevante.
Beneficiari ai masurii pot fi deținatorii publici de teren agricol și neagricol, deținatorii privati de teren agricol și neagricol si forme asociative ce dețin teren agricol și neagricol. Beneficiarii publici sunt eligibili doar pentru Prima 1.