Din informatiile obtinute de la Directia de Sanatate Publica Salaj(DSPS) am aflat despre un proiect care vizeaza crearea si implementarea serviciilor comunitare integrate pentru combaterea saraciei si a excluziunii sociale (POCU/375/4/22/122607) de catre Ministerul Muncii si Justitiei Sociale in colaborare cu Ministerul Sanatatii
rn
Sursa de finantare a proiectului vine prin Fondul Social European din Programul Operational Capital Uman 2014-2020, iar valoarea totala a contractului de finantare este de 113.076.750,37 lei
rn
Astfel ca 7 orase si 132 comune cu tip de marginalizare peste medie si severa, acoperind 40 de judete si 7 regiuni de dezvoltare au fost alese pentru acest proiect. Din judetul Salaj au fost alese comunele Bobota, Dragu, Napradea, Samsud, Sanmihaiu Almasului.
rn
Se urmareste crearea de echipe comunitare de interventie integrata formate din specialisti in domeniul social (asistenti sociali, tehnicieni in asistenta sociala/lucratori sociali), specialisti in domeniul medical (asistenti medicali comunitari, mediatori sanitari) si specialisti din domeniul educational (consilieri scolari, mediatori scolari). Cei care vor beneficia de pe urma proiectului sunt persoanele in risc de saracie si excluziune sociala aceste comunitati rurale. Totodata se doreste consolidarea capacitatii administratiei publice locale de a initia, coordona si implementa aceste masuri de prevenire si combatere a situatiilor de marginalizare si excludere sociala, dezvoltarea unei aplicatiei online SCI care sa ajute aceste echipe si constituirea echipelor Unitatilor Judetene de Suport si Supervizare (UJSS). Echipele judetene vor fi alcatuite dintr-un expert in asistenta sociala cu experienta in functionarea si monitorizarea serviciilor sociale (DGASPC/AJPIS), o persoana cu formare in domeniul sanatatii si experienta in servicii medicale comunitare (DSP), un consilier scolar (CJRAE/ISJ).
rn
Pe perioada proiectului, numarul persoanelor care vor beneficia de acest suport oferit de aceste echipe comunitare integrate, la nivel national este de 23.120-34.000. Pentru a lucra integrat, asistentul social, asistentul medical comunitar/mediatorul sanitar si consilierul scolar/mediatorul scolar vor participa la programe de formare continua care sa le asigure competentele si cunostintele necesare, dar si sa le ofere suport pentru dezvoltarea unei practici centrate pe nevoile si resursele fiecarei persoane si ale comunitatii, iar echipa comunitara integrata va beneficia de cursuri de pregatire.
rn
Referitor la asistentul medical comunitar care va face parte din echipa comunitara integrata anuntul de recrutare si selectie va fi postat pe situl DSPS.