Consiliul Județean Sălaj va depune spre finanțare, prin Programul național de investiții “Anghel Saligny”, 10 proiecte de investiții. Șase dintre acestea vizează reabilitarea și modernizarea de drumuri județene, iar patru, punerea în siguranță și consolidarea unor poduri. Valoarea totală a acestor proiecte depășește 420 milioane de lei.

Proiectele de hotărâre privind aprobarea principalilor indicatori tehnico – economici și a devizelor generale estimative pentru aceste investiții în vederea accesării finanțării în cadrul Programului Național de Investiții „Anghel Saligny” vor fi supuse, vineri, votului consilierilor județeni.

“Programul «Anghel Saligny» reprezintă o șansă de dezvoltare pentru toate comunitățile, având în vedere că pentru fiecare unitate administrativ-teritorială a fost prealocată o finanțare minimă pentru cel puțin un proiect eligibil. Sălajului îi vor reveni minim 140 milioane de lei, o sumă deloc de neglijat mai ales că vorbim despre fonduri nerambursabile. În acest fel, vom reuși să degrevăm bugetul propriu de cheltuieli semnificative, dar și să rezolvăm o parte din problemele județului. Proiectele pe care le vom depune vin în continuarea procesului de dezvoltare a rețelei de drumuri din Sălaj, conștienți fiind că infrastructura rutieră modernă este factor-cheie pentru o dezvoltare unitară și echilibrată. În selectarea tronsoanelor de drum județean propuse pentru finanțare am ținut cont de starea de viabilitate, de importanța lor în ceea ce privește asigurarea conectivității și accesibilităţii localităţilor, precum și de stadiul de realizare a documentațiilor tehnice aferente proiectelor”, a precizat Dinu Iancu-Sălăjanu, președintele Consiliului Județean Sălaj.

Pe lista drumurilor ce urmează a fi reabilitate se află DJ 108S: Zalha – Bezded -Cernuc. Tronsonul care face obiectul investiției este situat pe raza teritorială a comunei Zalha și a comunei Gârbou, și asigură accesul locuitorilor din localitățile Zalha, Vârteșca, Valea Lungă, Bezded, și Cernuc atât la centrele de comună, respectiv spre principalele obiective socio-economice și administrative, dar și o variantă cu circa 30 km mai scurtă spre reședința de județ și spre orașul Jibou. Reabilitarea acestui sector de drum, în lungime de 10 km, va costa aproximativ 74 milioane lei.

Un alt drum propus spre reabilitare și modernizare este DJ 109: lim. jud Cluj – Dragu – Hida (DN 1G), valoarea investiției fiind în acest caz de circa 51 milioane lei. Acesta are o lungime de aproape 15 kilometri, pe raza teritorială a comunelor Dragu și Hida, și asigură accesul locuitorilor spre principalele obiective socio-economice și administrative, dar și spre reședința de județ.

Pe listă figurează și DJ 110A: DN 1F –Guruslău – Coșeiu – lim. jud. Satu-Mare, valoarea investiției fiind de circa 94 milioane lei. Sectorul de drum propus pentru reabilitare și modernizare are o lungime de 14,5 kilometri și se află situat în intravilanul și extravilanul localităților Badon și Guruslău, comuna Hereclean, și a localităților Coșeiu și Archid, până la limita cu județul Satu–Mare, asigurând legătura rutieră între drumul național DN 1F și drumul județean DJ 196.

Un alt obiectiv de investiții pregătit pentru a primi finanțare prin Programul “Anghel Saligny” este reabilitarea și modernizarea DJ 191 E: DJ 108G – Peceiu – Bănișor – Ban – Sâg (DJ 191D). În acest caz, costurile se ridică la circa 110 milioane lei. Sectorul de drum are o lungime de circa 11 kilometri, se desfășoară pe raza teritorială a comunelor Crasna, Bănișor și Sâg, și asigură accesul locuitorilor spre reședința de județ.

Pe listă apare și DJ 191G: Crasna (DJ 108G) – Marin- Valcău de Jos (DJ 191D), a cărui reabiltare și modernizare costă aproximativ 64 milioane de lei. Sectorul de drum în lungime de 11,6 kilometri își are originea în drumul județean DJ 108G în localitatea Crasna, traseul acestuia desfășurându-se prin localitățile Crasna – Marin – Valcău de Jos, iar punctul terminus la intersecția cu drumul județean DJ 191D.

Consiliul Județean Sălaj vrea să acceseze finanțare și pentru modernizarea DJ 109P: Camăr – limită județ Satu Mare, investiție cu o valoare de circa 10,5 milioane lei. Sectorul propus pentru modernizare începe din partea nordică a satului Camăr și continuă până la limita cu județul Satu Mare, pe o lungime de 3,5 kilometri, fiind un drum de interes judeţean.

O altă investiție vizează punerea în siguranță a podului peste râul Someș, pe DJ 108E, în localitatea Someș Guruslău, comuna Năpradea. Costurile sunt de circa 7,8 millioane lei.

Un alt pod propus pentru reabilitare este cel din localitatea Rus, peste râul Someș, pe DJ 108S, lucrare cu o valoare de circa 6,5 milioane lei.

De asemenea, se va accesa finanțare pentru punerea în siguranță a podului peste Valea Șimișnei, pe DJ 108S, în localitatea Șimișna, o investiție de circa 3,3 milioane lei.

Consolidarea podului din localitatea Ileanda, pe DJ 110C, figurează pe lista obiectivelor de investiții. Lucrarea costă aproape 2 milioane lei.