Trecut si prezent
Comuna Sarmasag are o suprafata de 68,38 de kilometri patrati si o populatie de 6547 de locuitori (la ultimul recensamant) din care 17,65 la suta romani, 79,93 la suta maghiari, 3,31 la suta tigani si 0,11 la suta alte nationalitati. Din punct de vedere administrativ comuna are in componenta urmatoarele sate: Sarmasag – sat resedinta de comuna, situat la o distanta de 30 de kilometri de municipiul Zalau, Ilisua, Lompirt, Moiad, poiana Magura si Tarmure. Localitatea Sarmasag este mentionata pentru prima data in anul 1355 su denumirea de Sarmasagh. Salajul era un important centru economic al judetului Salaj, sustinut de exploatarile de carbune energetic. Minele au fost inchise si azi se observa o evolutie ascendenta a serviciilor si chiar a agriculturii. Cele mai importante obiective care pot fi incluse intr-un circuit turistic din aceasta comuna sunt biserica reformata din Ilisua cae a fost construita in secolul al XVII-lea si fostul notariat din aceeasi localitate, casa „Sera Francisc” din secolul al XVIII-lea din Lompirt, toate monumente de arhitectura, care printr-o valorificare atenta ar putea creste atractivitatea turistica a comunei.
„Sa finalizez ce am inceput”
Dombi Attila, nu conduce destinele comunitatii din Sarmasag decat de trei ani si jumatate. Dar dupa spusele unor locuitori din comuna „ a facut mai mult ca toti ceilalti primari la un loc”. Prim-edilul nu se bate cu pumnii in piept, chiar daca in urma lui se vad lucruri durabile care vor ramane prin timp si peste timp. Este ingrijorat de faptul ca Primaria nu detine teren de rezerva si nu le poate asigura investitorilor straini locatii pentru dezvoltarea unor investitii. Alfel spus, nu se pot crea locuri de munca in Sarmasag, ceea ce duce la plecarea tinerilor spre alte orizonturi, in cautarea unui job. S-a zbatut mai bine de un an de zile sa obtina un teren care a fost luat de Intreprinderea Miniera. Si avut sorti de izbanda. Dombi Attila are de gand sa candideze la urmatoarele alegeri locale pentru ca zice el „ am inceput multe lucruri si trebuie sa le finalizez”.
Sanatate si cultura
In sfarsit, dupa ce lucrarile la noul sediu al Primariei din Sarmasag au fost intrerupte mai mult timp, ele au fost reluate si in anul 2009, imobilul a fost dat in folosinta. Este un bibelou, un spatiu de unitate teritorial-administrativa cum mai rar intalnesti. Si daca tot suntem la capitolul imobile nu putem trece cu vederea faptul ca in aceasta toamna a fost data in folosinta cladirea lacasului de cultura din Moiad. Caminul cultural din Moiad se afla in fosta scoala, care din lipsa de copii a fost inchisa. Si Sala de festivitati din Sarmasag a fost reabilitata. Dar cea mai mare realizare se pare a fi redeschiderea Cabinetului medical din satul Lompirt. Locuitorii din Lompirt si Ilisua au dupa 40 de ani medic de familie. La Ministerul Dezvoltarii Rurale si Turismului au fost depuse doua proiecte pentru reabilitarea caminelor culturale din Sarmasag si Lompirt.
Cartierul minier reinvie
Dupa inchiderea Intreprinderii Miniere din Sarmasag, cartierul minier a ramas in paragina ani de-a randul. Cand Dombi Atiila s-a urcat pe scaunul de primedil a inceput sa se schimbe si fata cartierului. Astfel, s-a refacut reteaua de canalizare, s-au asfaltat doua strazi (Florilor si Trandafirilor), s-a refacut gardul care imrejmuieste scoala si gradinita. Se afla in derulare un proiect care are ca obiectiv amenajarea unui parc in cartierul minier. Printre altele parcul include un teren de minifotbal si un spatiu de joaca pentru copii. Valoarea investitiei se ridica la 600.000 de lei.
Apa si canalizare in intreaga comuna
In ultimii trei ani in comuna Sarmasag s-au asfaltat 11 strazi pe o lungime de 4.850 de metri. Proiectul s-a derulat prin Agentia Romana de Dezvoltare Durabila a Zonelor Industriale. Prin Ordonanta nr.7/2006 se afla in derulare extinderea retelei de canalizare in localitatile Moiad si Sarmasag. Lucrarea se intinde pe o lungime de 17,7 kilometri si este estimata la 190.000 de lei. „Cand vom incheia aceasta lucrare, putem afirma ca 90 la suta din comuna Sarmasag este acoperita cu retea de canalizare” a spus primarul Dombi. Si pentru ca treaba sa fie ca lumea, adica sistemul de canalizare sa cuprinda intreaga comunitate, a fost depus un proiect de aductiune de apa si retea de canalizate pentru Ilisua si Lompirt.
Locuinte pentru tineri
In apropierea pietii agroalimentare din centrul de comuna se afla in constructie un bloc ANL cu 24 de apartamente. Edilii spera ca pana la sfarsitul anului noii locatari se vor putea muta in bloc. Cum cele 24 de apartamente nu sunt suficiente, numarul cererilor fiind mult mai mare, primaria a depus la Agentia Nationala a Locuintelor inca un proiect pentru un alt bloc de locuinte. Primarul Dombi vrea sa se asigure ca daca tinerii plecati se vor intoarce in Sarmasag va putea sa le ofere macar in parte.