Demiterea directorilor Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) nu este o decizie politica, ci are legatura cu felul in care acestia si-au facut datoria, a declarat vineri ministrul Agriculturii, Ilie Sarbu. „Nu si-au facut datoria (…) Nu facem rabat de la decizia luata, care nu a fost o decizie politica. (…) Exista aceasta mentalitate ca trebuie sa mori director. Nu, nu trebuie sa mori director daca nu iti faci datoria”, a spus Sarbu.
Ministrul a demis, joi, 18 directori din conducerea centrala a APIA si 42 de directori la nivel local, motivand ca nu a fost respectat termenul de incepere a platilor la hectar aferente anului 2008 catre fermieri. Sarbu a aratat vineri ca platile vor incepe pe 24 martie.
Totodata, intr-un comunicat transmis vineri de Ministerul Agriculturii se arata ca demiterea directorilor reprezinta, in viziunea ministrului, unica solutie prin care putea sa-si respecte angajamentul asumat fata de fermieri de efectuare in termen a platilor pe suprafata. „Ministrul nu va ezita nici pe viitor sa-si asume astfel de masuri radicale, daca interesul fermierilor va fi afectat de incompetenta top-managementului institutiilor aflate in subordinea MAPDR. In al doilea rand, masura nu a fost aplicata unitar si discretionar (…) ci a tinut cont de eficienta fiecarui director in parte. Acest lucru este confirmat de faptul ca trei dintre fostii directori ai centrelor judetene APIA – Harghita, Ilfov si Arges – au fost numiti sa asigure interimatul conducerii centrale a institutiei”, se arata in comunicat. Ministerul precizeaza ca acuzatia potrivit careia nu ar fi fost identificate mai intai cauzele intarzierii platilor nu este corecta, intrucat Sarbu a convocat sedinte operative periodice cu conducerea APIA in cadrul carora au fost analizate problemele legate de gestionarea fondurilor europene, s-au trasat sarcini si au fost urmarite termenele de realizare a acestora.
„In aceasta ordine de idei, desi a fost stabilita, de comun acord cu conducerea APIA, inceperea platilor pe suprafata la data de 15 martie 2009, ulterior fiind solicitata o prelungire de 3 zile acceptata de ministrul agriculturii, nici acest termen nu a fost respectat. Astfel, in cadrul sedintei operative din data de 19 martie 2009, conducerea APIA a inaintat un nou termen de o luna pentru inceperea platilor, solicitare de neacceptat avand in vedere faptul ca fermierii se afla in plina campanie agricola si au nevoie de finantare”, se mentioneaza in comunicat. Ponderea veniturilor din salarii a APIA reprezinta 57,58% din veniturile intregului personal din MAPDR finantat integral de la bugetul se stat, potrivit sursei citate. In comunicat se mai arata ca decizia de demitere nu vizeaza personalul de executie. De altfel, ministrul a declarat vineri ca nu se refera „la cei multi, ci la cei care trebuie sa conduca”.
„Functionarii de executie ai APIA si-au dublat sau poate chiar triplat volumul de munca si de efort, tocmai din cauza incompetentei si proastei gestionari a activitatilor institutiei de catre conducerea centrala si judeteana. Prin urmare, masura luata in data de 19 martie de catre domnul ministru Ilie Sarbu nu vizeaza personalul de executie al institutiei, personal care se va bucura in continuare de toate drepturile salariale in concordanta cu evaluarea eficientei angajatilor, ci personalul de conducere care, prin incompetenta si delasare, a contribuit in sens negativ la sporirea efortului prin organizarea defectuoasa a muncii”, se mai arata in comunicat.
Sarbu: Demiterea directorilor APIA nu este o decizie politica
Articole
Comisia Europeană a aprobat bani pentru fermierii români afectați de secetă. Cine primește banii
Comisia Europeană a aprobat o schemă de ajutor de stat în valoare de două miliarde de lei (400 de milioane de euro) pentru despăgubirea fermierilor români afectați de secetă. Vor primi sprijin financiar din acești bani producătorii agricoli care au fost afectaţi în mod direct de seceta severă din perioada septembrie 2023 – august 2024. Sumele sunt pentru culturi de grâu, triticale, orz, ovăz, rapiţă, floarea soarelui şi porumb. Pentru a beneficia de ajutoare financiare, producătorii agricoli trebuie…
Mai mult...Aproape 6 mii de hectare de teren cadastrate gratuit, în comuna Ip
Un număr de 10.462 de imobile cu o suprafață totală de 5.865 de hectare din comuna Ip au fost măsurate și urmează să fie intabulate gratuit pentru cetățeni. Reprezentanții OCPI Sălaj au participat vineri, 11 octombrie, împreună cu reprezentanții primăriei comunei IP și ai prestatorului S.C. Topoexim Expert S.R.L. la ședința privind publicarea documentelor tehnice ale cadastrului, ca urmare a realizării lucrărilor de înregistrare sistematică la nivel de întreg UAT, în comuna Ip. Rezultatele lucrărilor de înregistrare…
Mai mult...