Biserica de rit bizantin îi sărbătorește astăzi pe Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril și, împreună cu ei, pe toate cetele puterilor cerești.

Despre existența acestor îngeri ne vorbește foarte limpede Sfânta Scriptură, oferindu-ne numele și însărcinările care le-au fost încredințate de-a lungul timpurilor.

Sfântul Mihail, patronul Sinagogii, este acum patronul Bisericii universale. El s-a bucurat de un cult deosebit chiar din primele veacuri ale istoriei creștinismului. Împăratul Constantin a înălțat în cinstea lui o biserică pe malul european al Bosforului, iar Iustinian a ridicat o alta pe malul opus. La Roma s-a ridicat în cinstea lui un impunător monument pe ruinele celebrului mausoleu al împăratului Adrian, monument cunoscut sub numele de Castelul Sfântului Înger ( Castel Sant Angelo).

Sfântul Gavril (Gabriel) este mesagerul prin excelență al descoperirilor divine. Lui i-a fost încredințată vestirea nașterii lui Ioan Botezătorul. Tot lui i-a revenit misiunea cea mai înaltă atribuită vreodată unei făpturi: vestirea întrupării Fiului lui Dumnezeu. Arhanghelul Gavril se bucură și de o cinstire deosebită din partea mahomedanilor.

Împreună cu Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril sunt cinstiți astăzi și toate cetele îngerești care nu s-au despărțit de Dumnezeu.

Prenumele Mihail se tâlcuiește în limba ebraică, ”cine este ca Dumnezeu?”, în timp ce prenumele Gavril (Gabriel) se tâlcuieșteDumnezeu a fost puternic”.

Să rămânem și noi de partea lui Dumnezeu, așa cum acești îngeri au rămas, să fim apărători viteji ai binelui, asemeni lui Mihail și vestitori luminoși ai speranței, asemeni lui Gavril!

La mulți ani tuturor ce le poartă numele!