Dragi cititori, astăzi credincioșii de rit bizantin și latin sărbătoresc Prezentarea Fecioarei Maria în Templul din Ierusalim. Sărbătoarea mai este cunoscută și sub numele de Vovidenie, termen care provine din slavonă și se traduce ”ceea ce se face văzută”.

Acest moment solemn al prezentării în templu este de o însemnătate deosebită pentru că amintește de unul dintre misterele vieții Aceleia care a fost aleasă de Dumnezeu să fie Mamă a Fiului Său și Mamă a Bisericii.

Parinții Fecioarei Maria, Ioachim și Ana, fiind în vârstă și neputând să aibă copii, și-au îndreptat cu multă credință și fervoare rugăciunile către Dumnezeu cerându-i să le dăruiască un copil. Ei au promis că dacă acest lucru se va îndeplini, îl vor duce la templu și-l vor consfinți lui Dumnezeu , spre a-și petrece anii copilăriei în încăperile lăcașului sfânt, participând la serviciile zilnice de preamărire și învățând înțelepciunea cărților sfinte.

Prezentarea în templu a copilei bătrânilor Ioachim și Ana s-a petrecut într-un cadru simplu, modest și foarte emoționant. Fecioara Maria, în vârstă de 3 ani, pătrunsă de chemarea Harului părăsește casa părintească și își dăruiește în întregime viața unei alte misiuni, mult mai mărețe, care a fost orânduită pentru ea din eternitate. În timp ce privirile și mâinile consumate de timp și de nevoințe ale părinților își încredințează micul vlăstar, Dumnezeu revarsă asupra fidelilor bătrâni mângâierea cerească și certitudinea mântuirii.

Dragilor, această prezentare a Fecioarei Maria în Templu, prefigurează ”prezentarea” fiecăruia dintre noi în fața lui Dumnezeu. În ce stare se află omul nostru interior? Un mare filosof spunea că în noi locuiesc două persoane: omul exterior (persoana aparențelor) și omul interior (persoana esențelor).

Astăzi este un bun prilej de a ne întâlni cu ”omul esențelor” și de a reînnoi hotărârile și promisiunile pentru o viață sufletească mai temeinică.

Toate cele bune!