”Căci așa cum fiecare mamă dă copiilor ei simpla existență, tot așa și Mama lui Dumnezeu dăruie tuturor existența fericită.” (Sfântul Teofan al Niceei)
Dragi cititori, bisericile de rit bizantin și latin sărbătoresc astăzi Nașterea Sfintei Fecioare Maria.
Maria s-a născut între anii 20 și 10 î.Hr, timp în care regele Irod cel Mare îmbogățea Ierusalimul cu un nou Templu magnific. Cu toate că nu este relatat în Noul Testament, nașterea Mariei este descrisă într-un mod solemn în multe dintre scrierile apocrife, dintre care cea mai veche sursă este Protoevanghelia lui Iacob.Maria vine pe lume în contextul în care părinții săi, Ioachim și Ana, treceau printr-o profundă dar resemnată suferință, cauzată de faptul că nu puteau să aibă copii. Micuța este oferită în dar celor doi, ca răspuns la credința neîndoielnică și la îndelunga asceză care marcaseră viața bătrânilor părinți. Așa precum înainte de orice fruct trebuie să fie o floare, iar pentru ca Iisus Christos să se nască este necesar un templu care să-l primească, asemenea micuța Maria din Nazaret și-a dobândit meritul de a fi lăstarul care va da naștere promisiunii eterne a lui Dumnezeu- venirea lui Mesia.
Maria devine astfel noul templu, creatura care-L naște pe Creator, cea care dăruiește umanității Viața prin excelență. Astăzi este ziua în care Dumnezeu începe să-și realizeze planul pentru mântuirea oamenilor, astăzi Maria se naște și crește pentru a fi Mama Mântuitorului și Mama întregii omeniri.
Prin credință timpul se suspendă și aceste realități ale istoriei spirituale devin mereu actuale și mereu necesare pentru sufletul creștinului.
”Ea a existat în Mintea Divină asemeni unui Gând Etern, înainte de a fi existat vreo mamă. Ea este Mama Mamelor- Ea este prima iubire a lumii,” ne dezvăluie cu multă pioșenie Fulton Sheen.
Pictorul britanic Whistler care, complimentat fiind pe baza portretului mamei sale, afirma: ”Știți cum e, încerci să-ți redai mama cât mai frumos cu putință”…la fel și Dumnezeu când a devenit Om, a încercat să-și redea mama cât mai frumos cu putință, dându-ne astfel, o mamă perfectă.
Dragilor, pentru fiecare dintre noi, ziua mamei noastre este o zi cu totul specială. Cum ar trebui atunci celebrată ziua Mamei lui Dumnezeu?
Lumea noastră este împânzită de locuri unde s-au petrecut și se petrec întâmplări supranaturale, vindecări și apariții miraculoase ale Fecioarei Maria, care atestă, fără echivoc, faptul că Ea este atât de prezentă printre noi, că suferă împreună cu noi, că mijlocește pentru fiecare în parte, invitându-ne necurmat la schimbarea vieților noastre în bine. Să nu ne mulțumim, ignoranți, cu iluziile noastre, rămânâd mereu într-o aștepare a ceva mai bun, sau, încăpățânându-ne în argumente raționale și ”deștepte”.
Credința este o asceză a rațiunii, ne spunea Arsenie Boca, iar inima are rațiuni pe care rațiunea nu le înțelege, ne asigură Blaise Pascal.
Și, să nu ne fie teamă să o iubim pe Maica Domnului, niciodată nu o vom iubi mai mult decât a iubit-o Fiul ei.
La mulți ani celor ce-i poartă numele!