Ani la rand, copii din familii cu bani, dar cu venituri zero pe hartie si-au cumparat calculatoare cu bani de la stat. Cei care si-au declarat onest veniturile nu au avut nici o sansa. Ultimul acceptat in program avea un venit declarat de 14,91 lei pe luna.
Majoritatea elevilor care solicita cei 200 de euro pentru cumpararea unui calculator declara un venit brut pe membru de familie egal cu zero. Pentru a beneficia de ajutor de la stat doar elevii care chiar au nevoie de el, Ministerul Educatiei cere primariilor sa faca anchete sociale.
Alarmati de saracia lucie din declaratiile pe proprie raspundere facute de cei care solicita subventii si ajutoare de la stat, reprezentantii Ministerului Educatiei s-au hotarat sa puna piciorul in prag si sa solicite primariilor anchete sociale pentru cei care cer astfel de forme de sprijin. Pentru inceput, aceste anchete sociale vor avea caracter obligatoriu pentru solicitantii Euro 200 – spirjinul financiar dat de stat elevilor si studentilor in vederea achizitionarii de calculatoare – obligativitatea putandu-se extinde ulterior si la celelalte programe sociale ale ministerului.
Potrivit statisticilor Ministerului Educatiei, din totalul beneficiarilor Programului Euro 200 din 2009, peste 83 la suta au avut declarat un venit brut lunar pe membru de familie zero. Beneficiarii din Salaj s-au declarat, conform datelor primite de la Inspectoratul Scolar, si mai saraci decat media pe tara, peste 88 la suta dintre ei sustinand ca familiile din care provin nu au absolut nici un venit. Mai exact, din cei 92 de beneficiari selectati, 81 au declarat un venit brut lunar pe membru de familie egal cu zero, cel mai ^instarit^ din cei 11 ramasi avand un venit de 14,91 de lei pe luna. La aceasta situatie s-a ajuns pentru ca in declaratiile pe proprie raspundere elevul sau tutorele sau legal trebuia sa treaca doar veniturile cu caracter permanent (cu exceptia alocatiilor sau burselor sociale), adica salariul sau pensia, ceea ce inseamna ca banii obtinuti prin munca la negru ori din mici afaceri nedeclarate fiscal, precum si veniturile realizate in strainatate nu conteaza in stabilirea venitului. Asa se face ca, inca de la lansarea acestui program, principalii beneficiari au fost copiii ai caror parinti erau plecati la munca in strainatate ori cei ai caror familii desfasurau afaceri subterane (cum este traficul de masini second-hand din Occident), adica tocmai copiii care, in mod real, aveau printre cele mai mari venituri reale pe membru de familie. Introducerea anchetelor sociale obligatorii ar putea aduce lumina in declaratiile de venit, cu atat mai mult cu cat aceste anchete cuantifica inclusiv castigurile ce pot fi realizate de familie de pe urma bunurilor detinute (animale, utilaje agricole si altele).n
De luni se depun cererile
Elevii care vor sa solicite, si in noile conditii, ajutorul de 200 de euro pentru cumpararea unui calculator trebuie sa depuna, in perioada 1 – 12 martie, cereri la secretariatele scolilor la care sunt inscrisi. Perioada 1 martie – 10 aprilie este rezervata efectuarii de catre asistentii sociali din primarii, a anchetelor sociale. Centralizarea cererilor la Ministerul Educatiei va avea loc in perioada 10 – 28 aprilie, iar afisarea listei beneficiarilor este programata pentru data de 2 mai. Beneficiarii vor primi bonuri valorice de 200 de euro, cu care isi vor putea cumpara, din magazinele stabilite de minister, calculatoare cu o configuratie minima stabilita tot de oficialii de la Bucuresti. Diferenta de la cei 200 de euro pana la pretul total al calculatorului trebuie suportata de beneficiar.