Prin noul contract-cadru din sanatate, spitalele vor avea bani doar pentru salarii, medicamentele si materialele sanitare urmand sa fie cumparate de bolnavii internati.
Daca anul trecut spitalele din judet au acumulat datorii de zeci de miliarde de lei vechi, anul acesta datoriile nu vor putea decat sa creasca, bugetele alocate prin Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate fiind si mai… austere decat in 2009. Dupa cum ne-a declarat dr.Marius Tautu, directorul de relatii contractuale din cadrul CJAS, daca anul trecut s-a contractat cu spitalele doar 80 la suta fata de nivelul optim (care ar asigura functionarea normala a acestor unitati), procentul contractarii a scazut anul acesta si mai mult, la 70 la suta. Cauza acestei subcontractari este, conform dr. Tautu, faptul ca incasarile la fondul de asigurari de sanatate au scazut in ultima perioada cu 30 la suta.
Cel mai acut va resimti aceasta situatie Spitalul Judetean de Urgenta Zalau, cea mai mare unitate cu paturi din judet, avand, prin urmare, si cele mai mari cheltuieli. Potrivit managerului Ioan Muresan, anul trecut, la o contractare de 80 la suta din optim, spitalul a ramas cu aproape 6.000 de cazuri nedecon- tate de CJAS, insumand aproximativ 6 milioane de lei, adica exact echivalentul datoriilor acumulate de spital anul trecut. In conditiile unei contractari la 70 la suta din optim, viitorul financiar al Spitalului Judetean nu poate fi decat sumbru: „Problema este ca vor suferi bolnavii. Pentru ca fondurile pe care le vom primi de la CJAS abia daca vor acoperi salariile, care sunt negociate de Ministerul Sanatatii cu sindicatele, eu neavand caderea sa le diminuez. De reduceri de personal nici nu poate fi vorba, pentru ca oricum functionam cu un personal subdimensionat. Prin urmare, nu vor ramane deloc bani pentru medicamente, materiale sanitare si alte servicii conexe”, a explicat managerul. Chiar daca managerul Spitalului Judetean nu a declarat explicit asta, medicamentele si celelalte „gauri” din dotarea spitalului vor fi asigurate, in acest conditii, din buzunarul bolnavului.
Intrebat ce masuri va lua, totusi, in incercarea de a se incadra in buget, Ioan Muresan a spus ca saptamana aceasta urmeaza sa fie stabilit, impreuna cu medicii, numarul maxim de internari care se vor putea face in fiecare sectie, in conditiile in care vor fi decontate doar 1.700 de externari pe luna, fata de optimul de 2.400.
Aproape 300 de furnizori de servicii medicale in judet
Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate va incheia anul acesta contracte de decontare a serviciilor cu opt spitale, opt ambulatorii clinice, 108 medici de familie, cinci laboratoare paraclinice, 31 de cabinete stomatologice, cinci cabinete de recuperare, un serviciu de ambulanta, un serviciu de ingrijire la domiciliu, 54 de farmacii si 66 de furnizori de dispozitive medicale. In total, 289 de furnizori de servicii medicale.
Saracia spitalelor va fi platita de bolnavi
Articole
Postul Sfintei Marii
”Dacă lumea ar posti, nu s-ar mai face arme, n-ar mai fi războaie, tribunale și închisori. Postul i-ar ajuta pe toți să se înfrâneze, nu numai de la mâncare, ci să izgonească iubirea de arginți, lăcomia și orice vicleșug.” (Sfântul Vasile cel Mare) Dragi cititori, a început postul Adormirii Maicii Domnului, cunoscut în popor și sub denumirea de postul Sfintei Marii. Acesta durează două săptămâni și se încheie în data de 14 august, înainte de marea sărbătoare…
Mai mult...Solidaritatea
Ziua bună, dragi cititori! Într-o veche istorisire, doi soldați traversau, noaptea, o pădure înzăpezită. Atacați de o haită de lupi, ei s-au așezat spate în spate și s-au apărat reciproc. Astfel, fiecare a avut o perspectivă diferită asupra pericolului, dar, alegând să rămână împreună și să conlucreze, și-au putut salva viețile. Ce anume i-a salvat pe cei doi? Răspunsul este simplu și vădit: solidaritatea. Dacă aruncăm o privire pe rețelele de socializare la ecourile unor știri, dacă…
Mai mult...