Sute de copii au prezentat diverse machete si s-au îmbracat în „costume speciale”
rn
Saptamâna Mondiala a Spatiului Cosmic a fost marcata, de catre cadrele didactice si elevii de la scolile din Zalau, printr-o actiune cu totul inedita care a avut loc, marti, 9 octombrie, pe platoul de marmura din centrul Zalaului, în imediata apropiere a Consiliului Judetean Salaj si a Institutiei Prefectului Judetului Salaj.
Sute de copii, însotiti de învatatoare sau diriginti, au marcat editia din acest an a Saptamânii Mondiale a Spatiului Cosmic în cadrul evenimentului „Spatiul uneste lumea”. Proiecte care mai de care mai „futuriste”, îmbracaminte „de cosmonaut” sau alte „idei frumoase”, rachete, comete, planete, etc., au fost doar o parte din ceea ce au prezentat curiosilor cei peste 300 de copii de la scolile din municipiu.
Trebuie precizat faptul ca Agentia Spatiala Româna (ROSA), în calitate de coordonator national, a facut public acest eveniment, editia din 2018 a Saptamânii Mondiale a Spatiului (World Space Week — WSW), cel mai mare eveniment public din lume dedicat celebrarii spatiului, ce are loc anual, în perioada 4-10 octombrie.
Astfel, organizatiile si institutiile din România au putut participa la acest eveniment prin desfasurarea de actiuni de educare si promovare a spatiului, având la baza tema editiei de anul acesta: „Spatiul uneste lumea”. Participarea a fost deschisa oricarei organizatii sau institutii care doreste sa promoveze beneficiile explorarii spatiului catre comunitati locale.
Tipurile de activitati sunt la alegerea organizatorilor si pot fi: expozitii, dezbateri publice, conferinte, festivaluri, proiectii de filme si nu numai.
rn
Despre World Space Week
rn
Adunarea Generala a Organizatiei Natiunilor Unite a declarat în 1999 ca Saptamâna Mondiala a Spatiului va avea loc în fiecare an în aceeasi perioada: 4-10 octombrie, aceste date marcând doua evenimente: 4 octombrie 1957 – lansarea primului satelit realizat de om, Sputnik 1, deschizând astfel calea spre explorarea spatiului si 10 octombrie 1967 – Semnarea Tratatului privind principiile care guverneaza activitatile statelor în domeniul explorarii si utilizarii pasnice a spatiului cosmic, inclusiv a Lunii si a celorlalte corpuri ceresti.
Evenimentul Saptamâna Mondiala a Spatiului este coordonat de catre Organizatia Natiunilor Unite, cu sprijinul World Space Week Association (WSWA).
WSWA conduce o echipa globala de Coordonatori Nationali, care promoveaza celebrarea Saptamânii Mondiale a Spatiului în propriile tari. În România, evenimentul este coordonat de catre Agentia Spatiala Româna (ROSA).
Începând cu prima editie, Saptamâna Mondiala a Spatiului a crescut în amploare, devenind cel mai mare eveniment public din întreaga lume dedicat celebrarii spatiului.