Are 28 de ani, este cetatean maghiar si director general al furnizorului de agent termic din Zalau. A venit in Salaj pentru prima data in anul 2006, iar acum vede aici posibilitatea dezvoltarii unui proiect energetic de amploare. Este Csaba Szabo, noul director general al companiei E-Star ZA Distriterm.
Csaba Szabo s-a nascut in 1983, la Gheorgheni, unde a si urmat liceul in limba maghiara. In 2001 a inceput studiile universitare, mai intai la universitatea Sapientia, apoi la Universitatea Corvin din Budapesta, unde s-a specializat in economie, finante si management. In 2005-2006 si-a facut masterul in finantele firmei la Universitatea Babes-Bolyai din Cluj, iar in aceasta vara a fost student al Universitatii Singularity din Silicon Valley (Statele Unite ale Americii) – proiect comun sustinut de Google si NASA. Traieste in Ungaria din anul 2003, iar recent si-a obtinut cetatenia maghiara. Totusi, nu si-a dorit in mod special sa devina „maghiar cu acte in regula” pentru ca tine foarte mult la cealalta cetatenie, dobandita prin nastere, cea romana. „Nu am vrut sa apelez la cetatenia maghiara, am refuzat-o timp de opt ani. N-o sa renunt niciodata la cetatenia romana pentru ca tin foarte mult la cultura romana, la literatura romana, am invatat cate cinci poezii din fiecare poet roman. Imi plac oamenii de aici, mentalitatea lor, felul lor de-a fi. Si sunt foarte fericit cand sunt in strainatate si intalnesc romani. Sunt mandru ca sunt roman”, marturiseste Csaba Szabo. Totusi, a optat si pentru cetatenia maghiara pentru un motiv extrem de simplu – calatoreste in Statele Unite si cetatenii maghiari nu au nevoie de viza.
Misiunea lui: sa ajute un miliard de oameni
In Statele Unite a ajuns prima data in aceasta vara, unde a stat timp de trei luni, din iunie pana in august, pentru a participa la o „cresa” a inovatiei tehnologice patronate de NASA si Google, in chiar inima cercetarii tehnologice – Silicon Valley. Din 2.200 de aplicanti din toata lumea, au fost selectati doar 76 de studenti din 35 de tari. Printre cei putini alesi s-a numarat si Csaba Szabo, care, impreuna cu cei mai buni studenti din toate domeniile – tehnologie, politica, antreprenoriat, cercetare, manageri de firme multinationale etc. – au participat la elaborarea de proiecte care sa influenteze destinele oamenilor in urmatoarea perioada. „Misiunea care ni s-a dat – fiecare student trebuie sa influenteze pozitiv un miliard de oameni de pe glob in urmatorii 10 ani”, spune cu mandrie Csaba.
Salajul gri al anului 2006
In 2006 a avut un proiect care l-a adus pentru prima data in Salaj. „Poate nu e foarte corecta amintirea mea, dar oamenii de aici erau mai gri. Acum sunt mult mai deschisi, probabil e efectul plecarilor la munca in Italia si Spania, care le-a schimbat mentalitatea. Spun asta facand comparatie cu Ungaria. Ungurii nu prea umbla prin Europa, nu prea lucreaza in alte tari, iar asta se vede. Sunt mai inchisi, din pacate”, spune Szabo. Schimbarea de mentalitate pe care a observat-o la salajeni este si ceea ce ii place cel mai mult aici. In schimb, nu-i place ca oamenii inca asteapta minuni, adica sa le rezolve altcineva problemele – in general statul si administratia locala. „Fiecare om este responsabil pentru soarta lui. Salajenii ar trebui sa fie mai realisti, mai optimisti si mai proactivi”, adauga Csaba Szabo.
Salajul are potential
In viziunea lui Csaba Szabo, totul porneste de la oameni si de la cum este valorificat potentialul lor. „Aici oamenii sunt mai bine educati, Salajul are investitori internationali care au schimbat mentalitatea si au implementat deja normele de munca internationale. Nu foarte multe orase din Romania beneficiaza de aceasta oportunitate”, se pronunta Szabo. Totusi, nu vede ca in Zalau sa existe o strategie de dezvoltare pe termen mediu, o strategie reala, cu obiective concrete si realizabile. Aici, daca am fi destepti, am investi in producerea de energie termica si electrica. Szabo stie ca in Transilvania de Nord nu exista furnizor de energie electrica si termica, in afara de CET Oradea, care trebuie sa se inchida in curand. De asemenea, agricultura ar putea fi mult mai bine exploatata decat se face in prezent. „In al treilea rand, industria locala ar putea fi concentrata pe un singur domeniu, sa se formeze un fel de clustere industriale pe baza a ceea ce exista in Salaj si sa se atraga investitorii din domeniu”, crede tanarul director general al furnizorului de energie termica din municipiul Zalau.