La nivel national, procurorii au deschis 32 de dosare penale privind persoanele care au incalcat masurile de carantina dispuse de autoritati, potrivit datelor din 13 martie 2020, oferite de Grupul de Comunicare Strategica.
Totodata, pana acum procurorii au deschis si doua dosare penale pentru comunicarea de informatii false.
Astfel, cele mai grave astfel de cazuri sunt cel al femeii de 26 de ani din Hunedoara, care nu a respectat izolarea la domiciliu, si al barbatului de 60 de ani, internat la Spitalul "Dimitrie Gerota", care nu a anuntat autoritatile ca a efectuat deplasari in afara tarii si cu privire la destinatia avuta.
Spre exemplu, cazul senatorului liberal, care stia din 6 martie ca este suspect de coronavirus, dar a venit in Parlament si la sedintele PNL. Deocamdata, in cazul sau, nu exista o punere in miscare a Parchetului. Dosarele de acest gen sunt deschise pentru infractiunea de zadarnicire a combaterii bolilor, prevazuta astfel in Codul Penal:
"(1) Nerespectarea masurilor privitoare la prevenirea sau combaterea bolilor infectocontagioase, daca a avut ca urmare raspandirea unei asemenea boli, se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 2 ani sau cu amenda.
(2) Daca fapta prevazuta in alin. (1) este savarsita din culpa, pedeapsa este inchisoarea de la o luna la 6 luni sau amenda."
In situatia in care una dintre persoanele care nu au respectat regulile de carantina infecteaza o alta persoana, iar coronavirusul cauzeaza decesul acesteia sau ramane cu sechele la plamani care sa ii afecteze calitatea vietii?
Potrivit specialistilor in Drept, avocati si magistrati, consultati de Ziare.com, au explicat ca in astfel de anchete, deoarece infractiunea nu prevede astfel de cazuri, ar putea fi aduse noi acuzatii, mult mai grave.
"De la caz la caz, in ipoteza unor astfel de cazuri, ar putea fi vorba de vatamare corporala din culpa sau ucidere din culpa, in cazul in care nu stia ca este infectat," sustine un magistrat.
"Deci diferenta o face pozitia psihica a faptuitorului: daca nu respecta carantina ca sa imbolnaveasca oamenii, este vatamare corporala. Daca nu respecta carantina, pur si simplu, si se imbolnavesc ca urmare a nerespectarii de catre acesta, dar nu a urmarit sa -i imbolnaveasca pe altii, e doar infractiunea de zadarnicire a combaterii bolilor," este de parere un avocat.
Daca cineva care este infectat imbolnaveste intentionat o alta persoana, care a decedat din cauza coronavirusului, ar putea fi pus acuzare pentru lovituri cauzatoare de moarte: "Daca fapta este intentionata, doar infectarea, decesul ii este imputabil sub forma culpei. Este bolnav si stranuta cuiva intentionat in fata sau isi imprastie saliva in metrou, cum a fost un caz in Belgia."
Daca sunt discutii cu privire la incadrarea juridica a unor astfel de fapte, toti specialistii consultati de Ziare.com au explicat ca in toate cazurile este posibila o actiune civila, un proces deschis pentru plata unor daune morale si materiale – cheltuielile cu tratamentele medicale.
"Infractiunea de zadarnicire a combaterii bolilor nu prevede o forma agravanta, cu privire la consecintele pe care le-a avut infectarea. Asa cum de exemplu sunt stabilite in cazul transmiterii sindromului imunodeficitar dobandit (HIV)," explica un specialist in Drept.
Transmiterea, prin orice mijloace, a sindromului imunodeficitar dobandit se pedepseste cu inchisoarea de la 5 la 12 ani.
Daca in urma transmiterii sindromului s-a produs moartea victimei, pedeapsa este inchisoarea de la 7 la 15 ani.
Pedeapsa in cazul infractiunii din culpa este inchisoarea de la 6 luni la 3 ani, iar daca a cauzat moartea victimei, pedeapsa este inchisoarea de la 2 la 7 ani.