Românii au nevoie de un Guvern care să le fie partener, nu obstacol! După ce liberalii au dus sistemul de sănătate pe marginea prăpastiei, prin măsuri fără efect, Iohannis susține că “măsurile luate de Guvern dau rezultate”. Asta numiți rezultate? 10.000 de noi persoane infectate pe zi și cel mai mare număr de decese!

PNL-iștii demonstrează în fiecare zi că au o singură preocupare – alegerile! Au abandonat total educația, ținând școlile închise pentru elevi și deschizându-le pentru alegeri. În viziunea PNL școală înseamnă cursuri online fără acces la internet și lecții predate la tv pentru cei care nu au acces la electricitate.

Partidul Social Democrat are un Plan de guvernare pentru familiile care muncesc, pentru sănătatea lor, pentru locurile lor de muncă, pentru copiii lor! Suntem pregătiți să le oferim românilor soluții coerente! Avem și oamenii competenți care să le aplice!

Prezentăm măsurile care se impun pentru două domenii prioritare – Sănătate și Educație.

  1. ELEMENTE PRINCIPALE PENTRU SĂNĂTATE

I.Prioritate imediată: Combaterea Pandemiei COVID!

  1. Acces neîngrădit la testare acolo unde și atunci când este nevoie!
  2. Creșterea capacității de răspuns a sistemului public de sănătate.
  3. Protejarea prioritară și susținerea personalului medical.
  4. Recâștigarea încrederii și parteneriat cu populația printr-o informare corectă, completă și rapidă.

II. Prioritate strategică: Acces sigur și echitabil la servicii de sănătate de calitate pentru toți cetățenii, fără a-i împovăra financiar!

  1. Înființarea a 800 de centre comunitare medicale – cheia accesului sigur și rapid al cetățenilor la servicii de sănătate!
  1. Spitale publice la standarde europene, pentru garantarea siguranței pacienților!
  2. Acces neîngrădit la medicamentele esențiale, compensarea lor și a vaccinurilor ori a tratamentelor pentru pacienții din programele naționale, prin reevaluarea politicii medicamentului și încurajarea producției autohtone de produse farmaceutice.
  3. Îmbunătățirea stării de sănătate a femeii și a copilului, inclusiv prin dezvoltarea medicinii școlare.
  4. Refacerea structurilor de sănătate publică și a aplicarea de programe și strategii pentru ca România să aibă comunități sănătoase, comunități educate, comunități sigure! Plan concret pe termen scurt și pe termen mediu/lung.
  5. ELEMENTE PRINCIPALE PENTRU EDUCAȚIE
  1. ŞCOLI INTELIGENTE PENTRU COPII INTELIGENŢI: Asigurarea resurselor materiale digitale (laptopuri/tablete, conectare internet), realizarea unui sistem integrat de eLearning bazat pe o platforma open-source, cu facilități de videoconferință incluse, înființarea ”Platformei națională digitală a educației” (manuale în format digital, catalogul virtual, alte resurse de învățare și posibilități de evaluare).
  2. NETFLIX EDUCAȚIONAL ROMÂNESC – realizarea unei Platforme educaționale digitale multimedia și a unei Biblioteci virtuale multimedia în colaborare cu Televiziunea Română, destinate elevilor, cadrelor didactice și familiei.
  3. PROGRAMUL NAȚIONAL „ȘCOALA CU PROGRAM PRELUNGIT” – Înființarea școlilor cu program prelungit, până la ora 16,00, oferind astfel elevilor pe lângă programul şcolar şi posibilitatea de a servi o masă caldă şi de a participa la activități de aprofundare, remediale şi extracurriculare la decizia școlii, în funcție de specificul comunității.
  4. PROGRAMUL NAȚIONAL DE SPRIJIN AL ELEVILOR – BURSE – Instituirea unui nou tip de bursă, “bursa de asistenţă socială”, având un cuantum de 1000 RON/lunar, pentru copiii care provin din sistemul de protecție, instituționalizați, cu condiția ca aceștia să fie înscriși într-o unitate de învățământ preuniversitar de stat. Asigurarea unor burse minime pentru elevi:
  • bursa socială: lunar, 40% din salariul minim net pe economie – 550 lei/lună;
  • bursa de studiu: lunar, 32,5% din salariul minim net pe economie – 450 lei/lună;
  • bursa de merit: lunar, 35% din salariul minim net pe economie – 470 lei/lună;
  • bursa de performanță: lunar, 37,5% din salariul minim net pe economie – 500 lei/lună.

Garantarea transportului gratuit pentru elevi pentru toate tipurile de transport, pe tot parcursul anului calendaristic.

  1. MODERNIZAREA DISCIPLINELOR ȘCOLARE PENTRU UN ÎNVĂȚĂMÂNT FUNCȚIONAL
  • Reconfigurarea programelor școlare din perspectiva aplicabilității practice a acestora, cu asigurarea predării integrate.
  • Introducerea „disciplinelor pentru viață”: educație pentru stil de viață sănătos, educație economică și antreprenorială, educație juridică, educația dreptului muncii etc.
  • Reconfigurarea numărului de ore alocat unei discipline de studiu, ca urmare a predării integrate de cadre didactice cu specializări din aceeași arie curriculară.
  • Modificarea procesului de evaluare – se realizează în echipă multidisciplinară și stă la baza consilierii și orientării în carieră. (p)

Comandat de PSD Sălaj, cod AEP 11200020